Eile Eesti Päevalehes kajastatud pooleteise aasta tagune juhtum, kus kaks kunstnikku ning neid filminud kaaslane süüdistasid Stockmanni kaubamajas korda valvanud kaheksat Falcki turvameest peksmises, pidanuks saama turvaruumi kaamera abil üht- või teistpidi lõpu.

Ehkki politsei sai Stockmannilt samal õhtul turvakaamerate salvestisi, ei osatud politseist kinnitada, kas nende hulgas oli ka salvestis Stockmanni turvaruumist, kus peksmine väidetavalt toimus. Kui seda politseile toona ei antud, siis ei pruugi sellest enam midagi säilinud olla, sest iga paari kuu tagant salvestuvad uued videod endiste asemele.

G4S-i infojuhi Andres Lemberi sõnul on kõik nende firma kasutuses olevad turvaruumid enesekaitseks libasüüdistuste vastu videovalve all. Samas ei osanud ka Lember spekuleerida, mis seisus ja kus vaidlusaluse õhtu salvestised on. “Turvalindid kuuluvad kõik Stockmanni kaubamaja valdusesse ning meie töötajatel puudub neile ligipääs,” selgitas Lember. “Meie töötajad ei saa kindlasti salvestisi kustutada, selleks on ligipääs vaid valvesüsteemi tehnikutel.”

Samas võib vaid oletada, miks politsei ei suutnud kriminaalasja uurimist pooleteise aasta jooksul arendada, kui neil olid tõesti kõik videosalvestised olemas.

“Kui seal oli peksmine, siis oleks tõenäoliselt süüdistusega edasi mindud, kui ei olnud peksmist, siis oleks saadud ka vastavalt menetleda ning kriminaalasja lõpetada,” ei osanud ka Lember politsei tegevusetusele mõistlikku põhjendust leida. “Samas usun, et videosalvestised on siiski politseile antud ning kriminaalasi jäi venima kellegi inimliku hooletuse tõttu.”

Prokuratuuri andmeil esitas Stockmann politseile asja uurimiseks küll turvasalvestisi, kuid ei kinnitanud, kas nende hulgas olid ka turvaruumi salvestised. Lemberi sõnul oleks politsei saanud vastavaid linte nõuda paari kuu jooksul pärast intsidenti, sest vastasel korral salvestab süsteem vanad salvestised lihtsalt üle.

Stockmanni turundusjuht Kristel Luhaste loobus juhtumi igasugusest kommenteerimisest. Samuti ei suutnud eilse päeva jooksul turvaruumi salvestiste olemasolu kinnitada prokuratuur ega ka politsei.

28. septembril kirjutas ajaleht Postimees kahest ööklubis Amigo turvaruumis läbi pekstud mehest. Toona esitas ööklubi politseile uurimismaterjaliks kõik turvavideod, kuid mitte turvaruumi salvestist, väites, et see on kaotsi läinud.

Performance’id ei reguleeri miski

Üks kunstnikest artistinimega Meelis From Tartu rääkis, et toonane performance toimus impulsiivselt, tema hinnangul mindi Hullude päevade hullusega lihtsalt kaasa.

Perfromance’i-kunstniku sõnul on nad oma etendustega varemgi võimude tähelepanu pälvinud. Paar aastat tagasi dalai-laama visiidi ajal huvitus nende tegevusest väidetavalt kaitsepolitsei, kelle huvi äratas Hiina lipuks värvitud voodilina põletamine.

2006. aasta autovaba päeva ajal tekitasid nad Tallinnas huvi politseis, kes ei osanud võtta seisukohta Vabaduse kella all toimunu suhtes. Nimelt lõigati seal ketaslõikuriga pooleks jalgratas.

Meelis From Tartu sõnul on kõik vahejuhtumid tekitanud tunde, et Eestis puudub seadus performance’ite korraldamise kohta.