Peipsiääre vallas asuvad külad elatuvad talvel kalast ja suvel sibula ning mooni kasvatamisest, kirjutab SL Õhtuleht. Kui sibulat kasvatatakse avalikult, siis moon õitseb kahe meetri kõrguste plankaedade, kümne meetri pikkuste puuriitade ja paksu pilliroo varjus põllumaal, nii et võõrad ei pruugi moonikasvatust märgatagi.

Kolkja, Kasepää ja Varnja alevikes on moonipõlde rohkesti. Kõige levinum on mooni kasvatamine segamini sibula ja kartuliga.

Moonikasvatajad lasevad moonil ära õitseda, siis lasevad selle läbi hakklihamasina ja saadud puru müüvad narkomaanidele kuni sada krooni eest üks klaasitäis. Puru ostavad peamiselt Kohtla-Järvelt, Narvast ja Tartust pärit venelastest narkomaanid ning mustlased, kes purust endale joovastavat heroiini keedavad ja selle siis veresoonde süstivad.

Kriminaalkoodeksi järgi võib mooni kasvatamise eest minna trellide taha kuni kolmeks aastaks. Narkootilise aine valmistamine ja edasiandmine viib juba kuni viieks aastaks türmi.

Politseinik Sergei Petrov tunnistab, et mooni kasvatatakse Peipsiääre külades tõepoolest. Ta on käinud koos Peipsiääre kohaliku konstaabliga luurel, uurinud, kes mooni kasvatavad, palju kasvatavad ja pannud kirja majad, mille peenardel moon sirgub.

Petrov ütleb, et enne kui mooni pole hakatud kuivatama, ei saa ta midagi teha. Ka vikatiga ei saa põllule mooni maha niitma minna. Seadus ei lubavat. “Paar aastat tagasi hävitati Viljandis suur moonipõld. Peremees kaebas asja kohtusse, võitis ja riik pidi kahju hüvitama,” räägib ta ning ootab, millal hakatakse mooni kuivatama, sest siis saab algatada juba kriminaalasja.

Petrovi hinnagul kasvatab mooni kümnendik Peipsiääre külade elanikest.