Lasnamäe paekaldasse raiutud hoone on arhitektuurselt unikaalne ja ehitustehnoloogiliselt keerukas.

Muuseumimaja kolmele korrusele tuleb peale püsiekspositsiooni ruumide ligi 900 ruutmeetri suurune vahetatavate näituste saal, 250-kohaline auditoorium, kaasaegsed kunstiklassid ja töökojad, hariduskeskus, kohvik, restoran, katuseterrass ning raamatupood. Samuti kolivad uude hoonesse muuseumi administratsioon ja restaureerimistöökojad, arhiiv, raamatukogu ja enamik muuseumi kogusid.

Muuseumi püsiekspositsioon hõlmab kolme sajandi jooksul Eestis loodud kunstiloomingut. See koostatakse kunstimuuseumi kogudest ja sisaldab mitmeid seni avalikult eksponeerimata meistriteoseid. Kokku tuleb uude hoonesse 55 000 eksponaati.

Kumu nime saanud hoone avamise järel lõpetavad oma tegevuse Eesti Kunstimuuseumi ekspositsiooni- ja näitusesaalid Rüütelkonna hoones ja Rotermanni soolalaos, kõik teised EKM-i muuseumid jätkavad oma senist tegevust.

Sarikapeo traditsiooniline eesmärk on anda teada sellest, et hoone on saanud katuse alla.

Eesti Kunstimuuseum ja Kunstimuuseumi Ehituse sihtasutus pidasid sarikapidu eelkõige koos ehitajatega. Üritusel osalesid ka kultuuriminister Urmas Paet, Eesti Kunstimuuseumi peadirektor Marika Valk, Kunstimuuseumi Ehituse sihtasutuse juhatuse esimees Voldemar Promet ning AS Merko Ehituse juhatuse esimees Tõnu Toomik.