„Mind teeb kurvaks see, kui väga palju inimesi Eesti ühiskonnas õhutab vihkamist. Ma olen seda lugenud liiga palju viimasel ajal meediast, kuidas just oma uskumuste tõttu peetakse kedagi teist halvemaks kui neid ennast,“ ütles ärimees ja geide eestkõneleja Peeter Rebane eilses „Vabariigi kodanike“ saates.

Saatejuht Aarne Rannamäe viitas saates enda kolleegile, öeldes, et kooseluseaduse suhtes avalikku toetust välja näidanud inimesed on seaduse vastastelt ka tapmisähvardusi saanud, mille peale Rebane väitis, et sai tapmisähvarduse saate lindistamise päeva hommikul.

Rebase sõnul saatis talle tapmisähvarduse üks demonstrantidest, kes pühapäevasel Toompeal SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks (SAPTK) demonstratsioonil käis. „Mulle öeldi, et kui ma enda nina linna peal näitan, siis ma suren,“ lausus Rebane.

Delfile ütles ärimees, et ähvarduskiri näitab, et Varro Vooglaiu viha õhutamise kampaania on tulemusi andnud: „Mõned ebastabiilsed inimesed on tõenäoliselt ühiskonnas saanud negatiivset energiat juurde,“ lisas ta.

Rebase sõnul ei ole ta tapmisähvarduse saatjat politseisse andnud, kuna jõudis arutelus enda advokaadiga järelduseni, et sel poleks mõtet. „Meie karistusseadus on selles osas täiesti puudulik,“ kommenteeris ärimees. „Ju siis Eesti vabariigis on nii, et kui sa oled gei ja sind keegi ähvardab, siis ega keegi midagi enne ette ei võta, kui keegi reaalselt füüsiliselt midagi teeb. Inglismaal oleks ta ammu politseis ülekuulamisel,“ sõnas Rebane.

„Minu arvates näitab see, et inimesed lähevad nii ekstreemsusteni ja julgevad täiesti oma nime all Facebookis teha tapmisähvardusi, tegelikult sügavat viha ja vihkamist, mida meil on Eesti ühiskonnas liiga palju,“ ütles ta.

Samas möönis Rebane, et varjatud vihkamine on Eesti ühiskonnas kogu aeg olemas olnud. „See on ka väga oluline, miks täna ja homme peaksid meie poliitikud olema igasugustest arvamusküsitlustest eespool, mitte tagapool: kujundama seda suhtumist ja ütlema, et see ei ole okei, kui keegi vihkab teist ükskõik, mis põhjustel Eestis, olgu selleks rass, seksuaalne orientatsioon või usulised tõekspidamised.“

Rebane ei usu, et seaduse vastuvõtmise korral süveneks kooseluseaduse vastaste viha samasooliste paaride ja seksuaalvähemuste suhtes veelgi enam. „Tegelikult on see väga positiivne protsess ühiskonnas,“ kinnitas ärimees.

„Tegelikult see debatt teeb head, kuigi see tundub hetkel väga jube ja rõve, mis Toompeal toimus pühapäeval. Eriti näha pisikese lapse käes sellist õhupalli – see oli minu jaoks kogu selle kampaania tipp. Peale seda ma kaotasin viimase respekti selle sihtasutuse suhtes,“ ütles ärimees.

Rebase jaoks oli see esimene kord nii konkreetse sõnumiga tapmisähvardust saada. „Kui ma mõtlen tagasi, siis mingisuguseid situatsioone on küll minevikus linna peal olnud, kus mõni stressis purjus inimene ütleb sulle midagi. Aga sellist, et keegi saadab sulle kirja, ei ole varem juhtunud,“ kinnitas ta.

„Samas olen ma nii palju elus juba õppinud, et ma püüan mõista ka neid inimesi ja mitte hukka mõista, eks neil on selleks mingi oma põhjus, mis ei ole minuga üldse seotud - elavad seda lihtsalt niiviisi välja,“ ütles ta.