”Tallinna kultuuritegu 2009” preemiasaajateks on MTÜ Eesti Muuseumiühing, Peeter Rebane ja Helen Sildna. Tänukirjaga tunnustati Lillefestivali korraldajaid ja muuseumi Miia-Milla-Manda kontseptsiooni väljatöötajaid, teatas Raepress.

Tunnustusauhinna „Tallinna kultuuritegu 2009“ preemiasaajate väljaselgitamiseks moodustatud komisjon otsustas välja anda preemia summas 50 000 krooni ja tunnustada tänukirjaga MTÜ-d Eesti Muuseumiühing Muuseumiöö 2009 korraldamise eest ning tunnustada tänukirjadega Kadrioru parki rahvusvahelise „Tallinna lillefestivali“ korraldamise eest ning Tallinna Linnamuuseumi uudse lähenemisega muuseumi Miia-Milla-Manda kontseptsiooni väljatöötamise ja ellurakendamise eest.

Tallinna abilinnapea ja komisjoni esimehe Kaia Jäppineni sõnul vaatas komisjon läbi konkursile saabunud ettepanekud, ühtekokku esitati Tallinna kultuuriväärtuste ametile 18. detsembriks 13 nominenti kollektiivi ja 10 nominenti isiku kategoorias.

“Rõõm on tõdeda, et 2009. aastal on Tallinna kultuurielu rikastunud nii sündmuste kui tegutsemiskohtade ja võimaluste poolest ning Tallinn on lisaks ajalisele mõõtmele ka sisuliselt lähemal Euroopa kultuuripealinnaks olemisele,” märkis Jäppinen.

Isiku kategoorias otsustas komisjon tunnustada tänukirjaga ning anda välja kaks võrdset tunnustusauhinda summas 25 000 krooni: Helen Sildnale festivali „Tallinn Music Week“ ellukutsumise ja korraldamise eest ning Peeter Rebasele linna arengule oluliste, loomeinimestele ja organisatsioonidele vajalike uute tegutsemispindade (Nokia kontsertsaal, Cinamoni kinokompleksi, Tallinnfilmi väärtfilmikeskus, kunstigalerii, džässiklubi ja tantsustuudio) loomise eest.

16. mail toimus Muuseumiaasta üks suurüritustest — Muuseumiöö „ÖÖS ON ASJU!”. Muuseumid olid külastajatele avatud hiliste öötundideni ja tasuta. Toimusid eriprogrammid: kontserdid, viktoriinid, mälumängud, ekskursioonid, töötoad. Tallinna muuseume külastas Muuseumiöö raames üle 50 000 inimese. Kuigi Muuseumiöö programmis osales 100 muuseumit üle kogu Eesti, väärib see üritus äramärkimist Tallinna kultuurisündmusena — selline rahvahulk ja vaatepilt, mis avanes 16. mai õhtutundidel Tallinna muuseumides ja linnatänavatel, on iga Euroopa suurlinna vääriline.

Kadrioru pargi eestvedamisel toimus 3. juunist kuni 6. oktoobrini 2009. aastal Tornide väljaku pargis esimene rahvusvaheline „Tallinna lillefestival“. Lillefestival väärib tunnustust aiakunsti kõrgetasemelise esitlemise ja ühe varjulise linnaväljaku elule äratamise eest.

Tallinna Linnamuuseum väärib tunnustust uudse lähenemisega muuseumi kontseptsiooni väljatöötamise ja ellurakendamise eest. 2009. aasta septembris uksed avanud muuseumi Miia-Milla-Manda ekspositsioon loob inspireeriva keskkonna, arendamaks lastes elutervete väärtushinnangute, sotsiaalsete oskuste ja kultuurihuvi kujunemist. Miia-Milla-Manda on uus tegevusvõimalus lastele ning nende vanematele Tallinnas.

Tallinna kultuuritegu on Tallinna kultuurielus tähelepanu äratanud sündmus, teos, tegu või loominguline saavutus, mis paistab silma nii originaalsuse kui mõtteerksuse poolest, ning on uuenduslik ja Tallinna kultuurielu rikastav. Tallinna kultuuriteo tunnustusauhindu on välja antud 2005. aastast.

Möödunud aastal pälvisid kultuuriteo tiitli Kanuti Gildi saali korraldatud tantsumaraton “Made in Estonia” ja Peeter Jalakas.