Tervishoiuameti peadirektori Üllar Kaljumäe sõnul leiti 14. märtsil eetris olnud ETV telesaate „Pealtnägija” salvestusest neli episoodi, kus tervishoiuameti järelevalve osakonna juhataja Peeter Mardna rikkus seaduses kehtestatud nõudeid delikaatsete isikuandmete töötlemisel, teatab tervishoiuamet.

Mardna lubas oma tööruumidesse kõrvalisi inimesi ja näitas neile delikaatseid isikuandmeid sisaldavaid dokumente. Sellega rikkus ta tervishoiuametis kehtestatud delikaatsete isikuandmete töötlemise korda.

„Kahetsusväärsel kombel filmiti dokumente viisil, mis võimaldavad telesaate salvestusest tuvastada nii inimese kui ka tema ravi üksikasjad. Seega rikkus Mardna asutuses kehtestatud korda ja peab selle eest kahjuks vastutama,” lisas Kaljumäe. Kuna rikkumise pani toime ametnik, kelle põhiülesanne on riikliku järelevalve teostamine ja vajadusel karistamine, vähendab Kaljumäe sõnul rikkumine ka usaldust ametiasutuse vastu.

„Avaliku teenistuse seaduse tähenduses on see aga käsitletav vääritu teona, mis omakorda on alus distsiplinaarvastutuseks.” Võttes arvesse asjaolu, et tegemist oli Mardna esimese distsiplinaarsüüteoga tervishoiuametis, määrati talle karistuseks noomitus.

Tervishoiuameti peadirektor algatas Peeter Mardna suhtes distsiplinaarmenetluse 19. märtsil 2007, seoses võimaliku delikaatsete isikuandmete töötlemise rikkumisega ETV saate „Pealtnägija” ettevalmistamisel. Võimalikele rikkumistele „Pealtnägija” saates juhtis tervishoiuameti tähelepanu haigekassa.

Menetlus oli seotud ka 16.-22. märtsi 2007 ajalehes „Den za Dnjom” ilmunud artikli „Hullumeelsete fraktsioon Riigikogus” väidete kontrollimisega, millele juhtis tähelepanu Eesti Psühhiaatrite Selts. Mardna eitas menetluse käigus väiteid ravidokumentide kadumise kohta, mis talle ajalehes „Den za Dnjom” ilmunud artiklis omistati. Seega antud juhtumi puhul ei leidnud Kaljumäe Mardna käitumises süüd.

Distsiplinaarmenetluse tulemusi koos kogutud tõenditega tutvustati Mardnale 16. aprillil ja talle anti üle kõik materjalid. Mardnal oli võimalus esitada soovi korral 17. aprilli hommikul kella 10-ks veel täiendavaid selgitusi, dokumente, mida ta peab asjakohaseks, olles tutvunud distsiplinaarmenetluse tulemustega. Mardna määratud ajaks täiendavaid materjale ei esitanud.