Kunagine haridusminister Kreitzberg ütles Delfile, et kuigi siiani on olnud eesmärgiks see, et noore, äsja kõrghariduse omandanud õpetaja palk algaks keskmisest palgast, on palk ikka kõikunud pidevalt allapoole ja mõnikord jääb lausa 30 protsenti keskmisest maha. "See on muidugi üks häbilugusid kogu Eestile. Seda ei taheta kuidagi lahendada. Mina ütlen, et kui seda teisiti ei saa lahendada, tuleb ikkagi hakata maksudega tegelema, niimoodi ei saa riiki ülal pidada. Ma arvan küll, et õpetajad peaksid praegu maksimaalselt kokku koonduma ja võitlema oma palga eest," lausus Kreitzberg.

Kreitzberg nentis, et õpetaja on Eestis kindlasti üks alamakstumaid, kuid pingelisemaid ameteid. "Sageli mõeldakse, et õpetaja annab ainult tunde. Tegelikult ta ju valmistab tunde ette, ta parandab vihikuid, ta on pärast tunde õpilastega koos. Praktiliselt on ta kogu aeg oma tööga seotud. Selliseid ameteid on suhteliselt vähe, kus side oma tööga on niivõrd pidev," rääkis poliitik.

Kui muu ei aita, tuleb kasvõi streikida

"Nagu ma kuulnud olen, hakkavad nüüd ka õpetajad siirduma Eestist ära. Mitte ainult ehitajad ja arstid. Ma arvan, et Eesti riik on kõvasti tuulte käes, kui ta seda probleemi ei hakka üldse kuskilt otsast lahendama," märkis ta.

Positiivsena tõi Kreitzberg välja, et avalikkus on hakanud probleemi rohkem teadvustama. Ta tõi näiteks Facebookis õpetajate toetuseks loodud kommuuni "Õpetajale vääriline palk". "Võiks kutsuda kogu ühiskonda üles, et kuulge lõpetage ära - meie kõigi lapsed ja lapselapsed käivad koolis ja keegi ei taha kurnatud ja vaesuses elavat õpetajat. Kui muu ei aita, tuleb kasvõi streik korraldada ja ma arvan, et paljud õpilasedki lööksid sellele kaasa. Mitte sellepärast, et tunnist pausi panna, aga lihtsalt arukamad saavad aru, et õpetaja peab saama normaalselt elada."

Eesti haridustöötajate liidu ja haridus- ja teadusministeeriumi vahel 13. jaanuaril 2011 sõlmitud kokkuleppe järgi on 2011. aastal õpetajate palga alammäär nõnda: noorempedagoogidel 608,18 eurot (9516 krooni), pedagoogidel 644,04 eurot (10 077 krooni), vanempedagoogidel 736,07 eurot (11 517 krooni) ja pedagoog-metoodikutel 888,88 eurot (13 908 krooni).

2010. aasta keskmine ja 2011. aasta I kvartali keskmine palk oli Eestis 792 eurot (12 397 krooni).