„See on eetiliselt kirju pilt,“ tunnistas Kreitzberg Delfile. „Ma olen parajas pudrus, ainuke vabandus on see, et mina ei ole neid kuupäevi määranud. Mõned juba räägivad ülikoolis, et tulen siia ainult riigikogusse kandideerimiseks hääli püüdma. Nii see pole.“

Ta tõdes, et kindlasti oleks pilt palju selgem, kui ta oma kandidatuuri riigikogu valimistel taandaks, kuid erakonnas on ikkagi palutud, et ta ei võtaks ennast erakonna nimekirjast maha.

Pärast 14. veebruari, kui toimuvad Tallinna Ülikooli rektori valimised, ei ole valimisnimekirjades muudatuste tegemine enam võimalik. Riigikogu valimistelt saab taanduda kuni 28. jaanuarini.

„Peame läbirääkimisi erakonna sees, olen kõnelenud erakonna esimehega ja valimiskomisjoniga,“ rääkis Kreitzberg. „Mitmed muidugi keelitavad, et ma jätkaks kandideerimist riigikogusse.“

Kreitzberg nalja ei tee

„Ega ma nalja tegema Tallinna Ülikooli ei lähe,“ kinnitas Kreitzberg. „Kui mind peaks valitama ülikooli rektoriks, siis ma kindlasti riigikogusse ei lähe ja astun kindlasti ka erakonnast välja.“

„Kui mind ei valita rektoriks, mis võib olla vägagi tõenäoline, sest on ju kolm kandidaati, siis pole ka midagi hullu ja ma ei karda ka riigikogust välja jääda,“ lausus ta viidates oma vanusele. „Ega see mind ka väga ei kurvastaks, kui ma mõlemast kohast välja jään.“

Kreitzberg, kes on riigikogus töötanud juba kolm koosseisu, tunnistas, et südames tahaks ta rohkem ülikoolis töötada. Poliitiku töö parimaks perioodiks pidas ta haridusministrina töötatud aega, kus ta sai oma ideid ellu viia. Riigikogu töö seevastu tekitab tema sõnul vahest tunnet, et tegeletakse tühise poliitvaidlusega.

Kreitzberg meenutas, et endine haridusminister Mait Klaassen valiti maaülikooli rektoriks ja kunagine kultuuriminister Signe Kivi kunstiülikooli rektoriks. Sama moodi valiti Eesti Panga president Andres Lipstok riigikogu liikmete hulgast, ka tema ei taandanud ennast valimiste ajaks.

Rektori kohale on kolm kandidaati

Lisaks Kreitzbergile on mitteametlikel andmetel Tallinna ülikooli rektori kandidaadiks esitatud võrdleva halduspoliitika professor Anu Toots ning matemaatika ja loodusteaduste instituudi direktor professor Tiit Land.

Valimistoimkonna sekretär Hille Erik selgitas Delfile, et rektori kohale on esitatud kolm kandidaati, kes peavad nüüd kandideerimiseks oma nõusoleku andma. Kandidaadid avalikustatakse 24. jaanuaril.

„Ametlikuks saab asi siis, kui nad kõik on andnud oma nõusoleku kandideerimiseks,“ lausus Erik. Enne 14. veebruaril toimuvaid valimisi toimuvad kandidaatide debatid, kohtumised ülikooli töötajate ja üliõpilastega. Rektori ametiaeg algab 15. mail ja kestab viis aastat.