"Kõne pean ma igal juhul, aga see ei ole eesmärk. Võib-olla kellelgi on, aga ma olen siiralt veendunud, et erakonda peab juhtima inimene, kellel on oskusi, jõudu ja kes ei ole mömm. Ma kordan sõna mömm. Kes ei ole tüdrukute selja taga, n-ö viisakas poiss. Aga milliseks kujuneb olukord järgmisel laupäeval, seda saaks rääkida juba siis. Nädal aega on veel aega ja sündmused arenevad üsna suure kiirusega. Praegu kavatsen ma igal juhul lõpuni minna," kinnitas Ernits.

Samas nentis ta, et olud võivad kiiresti muutuda ja nii ka tema tegutsemisviis. "Küsimus on, kuidas saavutada, mida mina soovin saavutada. Ma soovin saavutada: punkt üks, et Eesti suurim erakond ei lõhene, punkt kaks, et selle juhiks saab selge pilguga ja tugev isiksus, keda partokraatia ei mõjuta nii tugevalt ja kes on otsese ütlemisega ega tagane erakonna programmilistest otsustest."

Ernits sõnas, et ta suhtleb Yana Toomi ja Edgar Savisaarega tihedalt ja nad on mõlemad väga head kandidaadid erakonna juhi kohale, kuna nad on tugevad isiksused, selge pilguga, ei karda ja julgevad öelda, nagu asi tegelikult on. "Üks on kindel, nii vähe, kui üldse praegu kindlat on, on see, et Yana Toom ei lähe Edgar Savisaare vastu," rõhutas Ernits. "Järelikult läheb üks neist."

Ernits märkis, et kuigi on tekkinud mulje, et Jüri Ratase võit järgmisel laupäeval toimuval kongressil on kindel ja ülivõimas, siis sellel on lihtne põhjus. Keskerakonnal on 27 piirkonda, mille esimeeste kohale oli paljudes paikades möödunud aastal raevukas võitlus. Seda seetõttu, et piirkonna juht paneb paika, kes pääseb tema piirkonnast kongressile ning kes erakonna juhi ja juhatuse liikmete kandidaadiks esitatakse.

"Piirkonna esimehed kujundavad tegelikult selle, mis erakonnast saab," sõnas Ernits ja rõhutas, et kui piirkonna juhid on ühe jõu taga, siis saavad nad valida selle inimese, keda õigeks peavad. See ei pruugi Ernitsa hinnangul peegeldada aga seda, mida enamik erakonna 15 000 liikmest arvab. Praegu on Ernitsa teada Jüri Ratase esimehe kandidaadiks esitanud 17 ja Savisaare kaheksa piirkonda. Sellest ei saa aga tema sõnul järeldada, et võitja on juba teada.

"Kongressile minnes annavad piirkonna juhid reeglina mingi trükitud nimekirja ja seal on öeldud need nimed, kelle poolt tuleb hääletada. Erakonna liikmed ei pruugi ise neid teada, aga mängude tulemusena antakse neile menüü ette," osutas Ernits, kuidas Keskerakonnas kongressidel hääletamine paika pannakse. Samas nentis ta, et delegaatide seas on palju ka oma peaga mõtlevaid inimesi ja on raske aimata, kuidas nad hääletavad.

"Kui lahingusse läheb Edgar Savisaare asemel hoopis Yana Toom, siis on hoopis teine reaalsus. Kandidaate on ju teisigi, mina olen üks neist ja minu taga on üsna palju erakonna liikmeid," sõnas Ernits.

Alles suve lõpus oli Raimond Kaljulaid n-ö Hundisilma tagatoas igapäevane külaline.
Peeter Ernits

Põhja-Tallinna linnaosa vanema Raimond Kaljulaiu sõnu kommenteerides ütles Ernits, et tema seisukohad on muutunud pärast seda, kui ta kaitsepolitseis käis ja süüdistusest vabanes. "Tuletan meelde, et alles sügisel oli Raimond Kaljulaid n-ö Hundisilma tagatoas koos minuga igapäevane külaline. Muutus on silmanähtav," kommenteeris Ernits, kes pole enda sõnul aru saanud, kust on tulnud Kaljulaiu äkiline meelemuutus ja innukus Ratase ja tema tiiva toetamisel.

Ernits nentis, et ta ei tea, kas jääb pärast kongressi igal juhul erakonda. Ta märkis, et ta lähtub oma tegevuses suuresti oma piirkonna inimeste arvamusest ja ei taha nende usaldust petta. Ernitsa sõnul on Tartumaa piirkond peagu üheselt Edgar Savisaare taga. "Vaatame. Kuigi räägitakse, et pikkade nugade öö on ees, piltlikult, ja repressioonid," lausus Ernits, kes on kindel, et ühe esimese asjana üritatakse leida võimalus ta Tartumaa piirkonna juhi kohalt vabastada.

Kõige olulisem küsimus on Ernitsa sõnul, mis saab Edgar Savisaarest. "Ta on tõeline superstaar. Kogu selle 25 aasta jooksul on tema häältesaak iga valimisega järjest kasvanud," rõhutas Ernits. "Kui erakonna suurimad häältemagnetid, Edgar Savisaar, Yana Toom, Mihhail Kõlvart, tegutsevad ühise jõuna... Edgar Savisaar on öelnud, et ta ei kavatse võimu ülevõtmist planeerivate inimestega liiga tihedat koostööd teha."

"Ma ütlen otse välja, mida Savisaar ei ole saanud väljendada, et järgmistel valimistel võib Savisaar välja tulla n-ö Savisaare nimekirjaga," sõnas Ernits ja lisas, et sellisel juhul ei jää võim Tallinnas Keskerakonna kätte ja Keskerakonna toetus võib tugevalt langeda, samuti võivad Ernitsa sõnul tööst ilma jääda paarsada erakonna liiget, kes on linna instantsides tööl. Ernits ise toetab enda kinnitusel aga Edgar Savisaart, seda nii kaua, kuni Savisaar ise otsustab poliitikast lahkuda.