„Minu jaoks on suur probleem tema vaimne võimekus. Küsimus on, kas ta saab üldse aru, mis toimub. Edgaril on tõsised mäluprobleemid ja tal on ajukahjustus,” rõhutab Põdder. „Ta võib ju seal kohtus olla, aga kui ta ikka kõigest aru ei saa...”

Põdder kinnitab, et Savisaar ei trikita kuidagi ravimite võtmisega, vaid tal lihtsalt pole enam mingit mälu. „Ta teeb endale süsti, kümme minutit hiljem on ta unustanud, et süsti tegi, ja teeb veel. Või siis vastupidi, unustab, et pidi süsti tegema, ja ei tee,” kirjeldab Põdder. „Sellel võivad olla väga tõsised tagajärjed. Ta pole iseseisvalt võimeline oma ravi juhtima,” lisab ta.

Põdder rõhutab, et Savisaar tõesti ei mäleta asju ja sageli pole kasu ka abistajatest. „Ta abilistel pole meditsiinilist tausta ja ega ööpäev ringi keegi tal juures pole.”

Põdder nendib, et Savisaar ei orienteeru enam ajas ega kohas – ta ei tea sageli, mis päev on, isegi mitte seda, mis aastaaeg on. „Ta võib olla pool tundi adekvaatne ja siis tuleb vahe sisse ning ta võib tükk aega vaielda, kas lestakala elab Peipsi järves või mitte,” kirjeldab Põdder Savisaare käitumist.

Raviarst ütleb, et rääkis oma patsiendiga veel eile hommikul enne kohtu otsust, jutt käis Savisaare veresuhkrunäidust, mis oli taas liiga kõrge. Põdder märgib, et Savisaarel polnud näiteks aimugi, et sel päeval tuleb tema jaoks oluline kohtuotsus.

Põdderi hinnangul sai ringkonnakohus asjadest siiski valesti aru, kui nimetas endokrinoloog Vallo Volke seisukohta eriarvamuseks. Tema sõnul koosnes eksperdikomisjon eri alade spetsialistidest, kellest igaühel oli hinnata oma konkreetne valdkond. „See polnud eriarvamus, vaid spetsialisti arvamus alal, milles teised polnud pädevad,” rõhutab Põdder.

Raviarst ei ole enda sõnul pidanud küll Savisaart viimasel ajal haiglasse viima, kuid tema veresuhkru näit kõigub kohutavalt ja see tekitab suurt muret. „Selge on see, et selle protsessi käigus on tema tervis veelgi halvenenud.”

Põdder märgib, et ringkonnakohus ei öelnud, et Savisaare kohta menetluse lõpetamine oli vale, vaid et see oli ennatlik.

„Edgar ise endiselt õudselt tahab kohtusse. Ütleb, et ei ole midagi halba teinud, ja tahab tõendada seda. Aga mida sa tõendad, kui vererõhk on 200 ja veresuhkur 25 kanti,” nendib Põdder.