Peaminister Juhan Parts arutas kolmapäeva õhtul Tallinna akadeemiliste asutuste juhtidega Eesti ülikooliruumi lähiaastate arengut ja mööndi vajadust selle korrastuse järele. Pikemalt peatuti Tallinna Ülikooli kontseptsioonil, teatas Delfile valitsuse meedianõunik.

Kohtumisel osalejad olid ühisel seisukohal, et Eesti ei saa lähtudes oma väiksusest lubada ressursside killustatust. Oluline on selge ja arusaadava kõrgharidusruumi teke ilma erinevate valdkondade dubleerimiseta.

Osalejad nentisid, et Eesti kõrghariduse nurgakivideks olevad institutsioonid peavad üksteist täiendama, mitte niivõrd omavahel konkureerima. Samuti leiti kohtumisel, et Tallinna Ülikooli projekt on eelkõige suunatud lähedase tegevusprofiiliga akadeemiliste asutuste ühendamisele eesmärgiga tõhustada ressursikasutust ja olla üheskoos Euroopa kõrgharidusruumis konkurentsivõimelisem.

Tallinna Ülikooliks liituvad kava kohaselt Tallinna Pedagoogikaülikool, Eesti Humanitaarinstituut, Ajaloo Instituut ja Viljandi Kultuuriakadeemia.

Osapooled otsustasid, et esimese sammuna muudetakse ülikooliseadust eesmärgiga muuta Tallinna Pedagoogikaülikooli nimi Tallinna Ülikooliks. See annab osalejate hinnangul ühinemisprotsessile hoogu juurde ning võimaldab asuda järgmiste juriidiliste sammude juurde, mis viivad Tallinna Ülikooli tekkeni.

Kohtumisel osalenud haridus- ja teadusminister Toivo Maimets lubas esitada ülikooliseaduse muudatuse valitsusele kolme nädala jooksul.

Samuti osalesid kohtumisel Tõnu Viik ja Rein Raud Eesti Humanitaarinstituudist, Mati Heidmets ja Leif Kalev Tallinna Pedagoogikaülikoolist, Priit Raudkivi Ajaloo Instituudist ning Anzori Barkalaja Viljandi Kultuuriakadeemiast.