Kunstnike liidu esimees Vano Allsalu kinnitas Delfile, et kirjanikupalga konkursile kandideeris 74 kunstnikku ning selle tulemusega võib igati rahule jääda. "Huvi on ja selle toetusmeetme vajalikkus on ilmselgelt suur." Kandideerijate nimekiri on üsna kirev, esindatud on erinevad põlvkonnad ning suundumused. "Valimine ei saa olema kerge, sellise ressursi eraldamise juures on paratamatult rõõmu ja kurbust. Eluterve võistlus ja konkurents on ka paratamatu, kui me tahame kultuurielu kvaliteeti tagasi."

Kes kunstnikupalka saavama hakkavad, selgub juba enne jõulupühi.

"Konkurss suhtega kümme soovijat kohale on paremates (üli)koolides üsna hea näitaja. Antud juhul näitab see, et pilootprojektina lansseeritud algatus võib rahumeeli samas tempos jätkuda veel aastaid," ütles Delfile Eesti Kirjanike Liidu esimees Karl Martin Sinijärv 52 kirjanikupalgale kandideerija kohta.

"Sooviavaldajate hulgas oli vanu tegijaid ja uusi tulijaid, täielisi tippkirjanikke ja täiesti tundmatuid tegelasi. Üsna selge läbilõige tänasest kirjanduspildist," kirjeldas Sinijärv, ja lisas, et viie kirjanikupalga saajate valimine on tundlik teema, ent mida paremini sellega hakkama saadakse, seda kindlamini võib uskuda, et aastatega jõuab kvaliteetne kirjandus adekvaatse tasustatuseni.

"Näha on, et võimalusel saaks süümepiinadeta teha ka kordades suurema valiku. Züriis on seitse inimest Eesti Kirjanike Liidust, Rahvusraamatukogust, Kirjanduse Teabekeskusest, Lastekirjanduse keskusest ja Kirjastajate Liidust. Peamine kriteerium on Sinijärve sõnul see, et kirjanik on praegu ja lähitulevikus nii heas hoos, et lausa peaks oma põhienergia rakendama loometegevusse. Kirjanikupalga saajad selguvad järgmisel nädalal. "Usun, et kõik mõistavad valimise keerulisust ning keegi ei pahanda, vaid kandideerib tuleval aastal uuesti. Nii mõnedki kõvad tegijad loobusid seekord, kuna ei saanud oma seniseid töösuhteid nii kiiresti ümber korraldada, ent tahavad kindlasti järgmine kord kaasa lüüa. Eks ta olegi kõigi me ühine asi ajada," ütles Sinijärv kokkuvõtteks.

Kunstnike liidu esindaja sõnul valivad viis kuntsipalga saajat välja Sirje Helme Eesti Kunstimuuseumist, Rael Artel Tartu Kunstimuuseumist, Markus Toompere Tartu Kunstnike Liidust ja Tartu Kunstimajast, Marten Esko Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumist, Kai Lobjakas Tarbekunsti- ja Disainimuuseumist, Maria Adusoo Kaasaegse Kunsti Eesti Keskusest, Karin Laansoo Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskusest, Taaniel Raudsepp Tallinna Kunstihoonest, Vano Allsalu ja Elin Kard kunstnike liidu juhatusest.

Avaldusi aastatel 2016-2018 makstavale kunstniku- ja kirjanikupalga konkursile saab hakata esitama 2. novembrist. Avalduste esitamise lõpptähtaeg on 30. november 2015. 2016. aastal makstav kunstniku- ja kirjanikupalk on 1005 eurot kuus.