Kaja Kallas küsis peaministri ülesannetes olevalt siseminister Mart Helmelt, et kuidas siis peaks käituma ametnik olukorras, kus ta on saanud teada seadusvastasest tegevusest, mida minister harrastab. Küsimusega viitab ta Illar Lemetti ja Mart Järvikuga seonduvale.

"No igatahes mitte jooksma pabereid ajakirjandusse lehvitama, mitte jooksma otsitud ettekäänetega riigisekretäri juurde ja paluma, et algatatakse mingisugused kriminaalasjad, mis, nagu praktika näitab, ei jookse mitte kusagile mujale kui liiva, jooksevad liiva," ütles Mart Helme.

Samas palus Helme tuua näiteid seadusvastastest tegudest, mis on jõudnud kohtuni. "Teil ei ole neid näidata, aga teie lööte oma käsitluses õigusriigile tuginedes inimese meediat kuritarvitades risti, hävitate nende elusid, hävitate nende karjääri ja arvate, et see on õigusriik. Ma ei nõustu sellega. See ei ole õigusriik, see on omavoliriik, see on nõiajahiriik, see on ideoloogilise diktatuuri riik ja see on ametnikkonna mäss valitud poliitikute vastu," rääkis Helme.

Aegilt küsiti infotunnis ka Kellavere "riigisaladuse" kohta

Pevkur viitas oma küsimuses valitsusliikmete viimase aja väljaütlemistele ja avaldustele. Ta soovis konkreetselt teada justiitsministri suhtumist rahandusminister Martin Helme väljaütlemisele Kellavere radarit puudutava väite kohta.

Aeg ütles, et mis puudutab seda võimalikku riigisaladuse, võimaliku riigisaladuse väljalobisemist või lekitamist, siis eeskätt peavad siin sellele hinnangu suutma anda Kaitseministeeriumi ja Kaitseväe spetsialistid.

"Minu hinnangul või mulle tundub, et see oli selline utreeritud, väljavisatud väide, mingitele konkreetsele allikatele seal ju ei viidatud, lihtsalt tegemist oleks nagu olnud mingi kuulujutuga," ütles Aeg.

Aegi sõnul toimib õigusriik tema arvates sellisel juhul, kui kodanike õigused on tagatud kõikidel eraldi võimuharude tasanditel, olgu ta siis seadusandlik, olgu ta täitevvõim või olgu ta kohtuvõim.

"Minu hinnangul Eesti on õigusriik ja ei ole põhjust muretseda, et Eestis õigusriik ei toimiks," ütles Aeg. Ta lisas, et õigusriigi põhimõtete üle ja õigusriigi toimimise üle arutelu ei toimu loomulikult mitte ainult meil siin Eestis, siin parlamendisaalis. Aeg selgitas, et eile viibis ta just justiitsnõukogul. Ka seal räägiti õigusriigist, õigusriigi põhimõtetest.

"Nii et nende teemadega tegeldakse päris laialdaselt ja laiapindselt. Aga ka nende arutelude põhjal mina küll ei saanud sellist signaali endale, et Eestis oleks õigusriigi toimimisega mingeid tõsiseid probleeme," ütles justiitsminister. "Kui seal tekib ühel või teisel tasandil tõrge, siis tõepoolest tuleb arutada, kas õigusriik toimib või ei toimi.," ütles Aeg.

Vahepeal kaotas Mart Helme ka enesevalitsuse, kui nimetas Jürgen Ligit tropiks. Kuid vabandas ka mõni hetk hiljem.

"Mart Järvik pidas koosolekuid, mille käigus ta püüdis selgust saada oma haldusala ametite tegevuses. Kui see on mõjutamine – no kuulge! Ma saan aru, et Jürgen Ligi (ministrina - toim) ei mõjutanud midagi, ta ei viitsinud käia Finantsinspektsiooni koosolekutel isegi mitte, mis sellest, et rahapesu oli sel ajal juba põhimõtteliselt teada, et toimub. Aga meie ministrid ei ole niisugused tropid. Vabandust! Meie ministrid on inimesed, kes selgelt tahavad aru saada, mis nende haldusalas toimub, tahavad haldusala juhtida, tahavad mitmepoolset tagasi- ja edasisidet saada selles valdkonnas. Ja, Jürgen, ma saan aru, et ma läksin liiale. Ma vabandan. Ma ei oleks tohtinud seda sõna kasutada. Ma siiralt vabandan. Selle sõna "tropp" pärast vabandan. Jah. Aga ma pidasin silmas meie ministreid, mitte teisi ministreid. Okei. Läksin hoogu. Vabandust!"

Hiljem selgitas Helme ka seda, et tal ei ole mitte nõrk närvikava, aga suur kirglikkus. Ta ütles näiteks, et on nooruspõlves inimestele peksa andnud ja et see oli väga hea.


Helmelt paluti ka selgitust, mis oli see kaup, mis erakonnale lubati selle eest, et nad Järvikust ministriametis loobuksid. Helme aga ütles, et mingit vahetuskaupa polnud ja ainsaks põhjuseks oli see, et maaeluministeeriumis oleks võimalik taastada töörahu, maaelu edendamisega oleks võimalik edasi minna ja seda puhtalt lehelt. "Jätkame põhimõtteliselt samade poliitikatega," ütles ta.

Siseminister Mart Helme peaministri ülesannetes vastas täna küsimustele õigusriigi, endise maaeluministri Mart Järviku, valitsuse kokkulepete ja seisukohtade, pensionireformi, Eesti julgeoleku, Euroopa alliansi ning peaministri punaste joonte kohta.

Justiitsminister Raivo Aeg vastas küsimusele õigusriigi kohta.

Rahvastikuminister Riina Solman vastas küsimustele eelarveliste valikute ning perelepituse Eestis rakendamise kohta.