"Paar nädalat tagasi üllatas paljusid inimesi Andrus Ansipi avaldus, milles ta välistas koostöö Edgar Savisaarega. Ometi pole selles avalduses midagi väga murrangulist ega uudset. Ansip ja Savisaar ei ole suhelnud alates 2007. aasta aprillist ja vähemalt peaministri poolt puudub ka edaspidi selleks soov. Millest siis selline välistamine?" kirjutab Aas oma blogis.

Aasa sõnul olevat põhjus tegelikult väga lihtne: Ansip lihtsalt ei usalda Savisaart. "Kui usaldust pole, siis pole võimalik ka koostööd teha. Aus on see enne valimisi ka välja öelda. Poliitikas ei otsita südamesõpru teistest erakondadest, sest eelkõige on tähtis esindada enda valijate huve. Ometi saavad koostööd teha ka kõige vastandlikumad jõud, tuleb lihtsalt ühisosas ja mängureeglites kokku leppida. Aga koostöö põhineb ikkagi usaldusel teineteise vastu. Ainult usaldades on võimalik ajada ühist Eesti asja."

Nõuniku kinnitusel jooksis veelahe Ansipi ja Savisaare vahelt lõplikult läbi pronksiööl. Ansipi hinnangul ei teinud vene valijaskonnale toetuv Savisaar midagi, et vägivaldseid märatsejaid Tallinnas korrale kutsuda. "Savisaare jaoks oli ilmselgelt surve valitsusele olulisem, kui avaliku korra ja Eesti seaduste tagamine pealinna tänavatel. Pronksiööde sündmustes aktiivset rolli mänginud Notšnoi Dozor tahab praegu Savisaart lausa oma ametlikuks esindajaks valida. Savisaar ise käib Moskvas tihedamini kui riigikogus."

"Parteipoliitilised võidud on Savisaare jaoks olnud tähtsamad kui Eesti riiklikud eesmärgid. Aktiivselt kaitstakse venekeelsete ja venemeelsete koolide püsimist. Keskerakondlik (venekeelne) meediaruum ja nende valimiskampaaniad annavad aga jätkuvalt maksimumi, et süvendada lõhet kahe kogukonna vahel Eestis. Absurdne võitlus Eestis vohava „fašismiga“ „No pasaran!“ stiilis on selle küünilise ja Kremli-meelse ajupesu parim näide," jätkas Aas.

"Ansip on öelnud, et tema ei usu, et Savisaar esindab Eesti riigi huve. See välistab üheselt ka võimaliku koostöö. Savisaare Venemaale orienteeritud poliitika teeb tegelikult juba ammu muret ka Keskerakonna eestlastest noorema põlvkonna poliitikutele, kes näevad, kuidas see on viinud peaaegu viimasedki eestlastest toetajate riismed. Aga täna on nad liiga nõrgad, et nende sõna erakonda kuidagi muuta suudaks," sõnas Aas lõpetuseks.