Näiteks üks mees ostis 2014. aasta märtsis Tervise Abi esindusest Lasnamäel 105 eurot maksva letitoote, kuid Tervise Abi deklareeris haigekassale, et tegu oli eritellimusel valminud ortoosiga hinnaga 192 eurot. Sarnaselt on riiki petnud ka 20 aastat meditsiinitarvikuid müünud AS Gadox.

„Kui meile sealtpoolt esitatakse vastu võltsitud dokumendid, siis jäävad siin tegelikult haigekassa käed lühikeseks. Ei olegi võimalik seda rikkumist avastada. Nii et selliseid signaale tuleb meie hinnangul kontrollida koostöös juba teiste asutustega, kellel on õigus teha palju põhjalikumat juurdlust,” kommenteeris haigekassa ravikindlustushüvitise osakonna juhataja Erki Laidmäe.

Haigekassa ja seeläbi riigi petmise tõttu uuris ajakirjanik valitsuse pressikonverentsil, kas aastaid kestnud pettuste valguses ei peaks haigekassa nõukogu esimees, töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski nõukogust tagasi astuma, kuivõrd haigekassa ei suuda firmade üle kontrolli teostada.

Ajakirjanik viitas, et peale „Pealtnägija” esile tõstetud kahe firma on teada üsna palju allhankijaid, kes müüvad meditsiiniseadmeid ja osutavad meditsiini teenuseid äärmiselt kallilt. Üks meditsiiniteenuseid osutav firma kolis tema sõnul hiljuti majja, mis tundus Ferrari keskusele liiga kallis.

Peaminister Jüri Ratas haigekassa petmise kohta midagi ei lisanud, kuid Ossinovski tagasiastumist ta vajalikuks ei pea. „Ma arvan, et see töö, mida Jevgeni Ossinovski on võtnud ette tervishoiu jätkusuutliku rahastusmudeli väljatöötamisel, mis loomulikult eeldab ka tõsist tööd haigekassas ja haigekassa juhtimise osas, siin on igal juhul tugev toetus minu ja valitsuse poolt talle olemas,” lausus Ratas.

Minister Jevgeni Ossinovski sõnul on sotsiaalministeeriumil nulltolerants selliste sahkerdamiste suhtes. "Minu palvel tegi haigekassa juhatus eilsel nõukogu istungil ülevaate olukorrast ja plaanidest lepingute järelevalve tõhustamiseks. Haigekassa on väga suur süsteem sadade lepingupartneritega, kellest kõik ei ole kahjuks ausad."

Haigekassa on politseile praeguseks esitanud süüteoteate ja politsei on uurimist ka alustanud, ütles Ossinovski. "Uurimine peaks tooma selgust, kui suur on pettuse ulatus ja milline on sellega seotud inimeste ring. Olen kindel, et vastutavad isikud saavad ka karistatud. Kinnitan, et ka edaspidi pöördutakse iga kahtluse puhul politseisse, et petturid võetaks vastutusele."

Ministri sõnul on oluline tõhustada haigekassas kontrolli lepingute üle, et tulevikus valearvete esitamist vältida. Juhatus tutvustas eile nõukogule oma tegevuskava ja nõukogu toetas kavandatud samme.

Ossinovski tänab nii ajakirjandust kui kodanikke, kes on pettusele tähelepanu juhtinud. "Riigiportaalis eesti.ee ja patsiendiportaalis saab iga inimene kontrollida oma meditsiiniseadmetega seotud andmeid ning võrrelda neid ostutšekiga. Kui seal on erisusi või tekib täiendavaid küsimusi andmete kohta, võtke palun ühendust haigekassaga.“