Valitsuse kommunikatsioonibüroo juhi Helin Vaheri sõnul soovib Rõivas saada ülevaate, kuidas kavatsetakse ootamatult suureks kujunenud defitsiit katta ning sarnaseid planeerimisvigu tulevikus vältida.

Eesti Päevaleht kirjutas möödunud nädalal, et rahandusminister Sven Sester tahab haigekassalt kiireid lahendusi, millega eelarve tasakaalu saadakse.

Haigekassa esimese poolaasta eelarveprognoos on osutunud täielikuks möödapanekuks. Planeeritud 9 miljoni eurosest kahjumist on saanud 33 miljonit. Rahandusminister Sven Sesteri sõnul oli juba eelmisel aastal teada, et haigekassa kulud on suuremad kui tulud. Ent seda ei osatud arvata, et miinus osutub oodatust pea neli korda suuremaks.

Asi läks isegi nii kaugele, et Sester saatis kirja, milles nõuab tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovskilt kiiremas korras ettepanekuid haigekassa eelarve tasakaalu viimiseks.

"Siin peab niikuinii hakkama otsuseid tegema,” lausus Ossinovski lehele. Ministri sõnul saab praegust haigekassa süsteemi reservi arvel üleval pidada maksimaalselt viis aastat. Ossinovski lahendus oleks lihtne: eelarvest tuleks haigekassale raha juurde leida.

„Vaja on põhimõttelist muutust rahastamissüsteemis,” rääkis Ossinovski. Ta lisas, et efektiivsemaks peab muutuma ka tervishoiusüsteem üldiselt: tugevdada tuleb esmast ehk perearstitasandit, ehitada tervisekeskusi. „See kõik võtab kolm kuni viis aastat. Vaja on nii lisaraha kui ka efektiivsuse tõusu,” sõnas Ossinovski.