Peaministri sõnul läheb koos Eesti Euroopa Liidu poliitika 2015-2019 eelnõuga, mis on üheks aluseks eesistumise sisu planeerimisel, novembri lõpus valitsusse ka uuendatud eesistumise tegevuskava, mis on aluseks eesistumise korralduslikule planeerimisele. "See tegevuskava jääb sellisel kujul viimaseks ning edaspidi saab valitsuse poliitiline roll ettevalmistustes olema veelgi tugevam ja vahetum," kinnitas Rõivas.

"Kordan üle, et üks selle valitsuse peamisi ülesandeid on edukas Eesti eesistumine 2018. aasta esimesel poolel," rõhutas peaminister.

Rõivas ütles, et tänaseks on välja valitud üle 400 valitsuse ja riigikogu ametniku ning ka erasektori töötaja, kelle peal on peamine roll töörühmade juhtimisel ja eesistumise eestvedamisel. "Kompetentne ja euroopalik ametnikkond on peamine, mis Eestile sellest perioodist vahetult alles jääb," lausus Rõivas.

Peaministri sõnul saadetakse juba järgmisel aastal Brüsselisse suur osa 2018. aastal eesistumist läbiviivaid ametnikke.

Rõivas toonitas, et ees ootavad töised ajad. "Lisaks sellele, et meie töötempo võib olla kiirem seadusandliku töö lõpuperioodi jäädes, peame olema valmis kõigi teemadega töötama ja õppima kriisiaastatest, et olla valmis nii ootamatusteks kui tõsisteks kriisideks."

Peaminister tõi välja, et kuigi peamine ettevalmistumise raskus on valitsusel, on ka riigikogul eesistumise edukas läbiviimises väga oluline roll ja seda mitte vaid parlamendidiplomaatia edendamise vaatevinklist. "Esmalt muidugi eelarve, milleks oleme teiste eesistujate kogemuse pinnalt kõigi aastate peale plaaninud suurusjärgus 74 miljonit eurot. Teiseks vajame riigikogu toetust mõningate muudatuste tegemiseks avaliku teenistuse seadusesse, mis võimaldavad paindlikumalt sel pingelisel perioodil eesistumisega seotud ametnike tööaega ja motivatsiooni juhtida."

"Seega avaldan lootust riigikogu igakülgsele toele, et eesistumine nii sisuliselt kui korralduslikult hästi ette valmistatakse ja läbi viiakse," ütles Rõivas ja lisas, et loodab riigikogu liikmete igakülgsele, tõhusale ja asjatundlikule koostööle järgnevate aastate jooksul.