Peaminister Taavi Rõivas külastas Tartusse jõudes maailma juhtivatele mänguoperaatoritele tarkvaratooteid- ja lahendusi pakkuvat ettevõtet Playtech. Koos Eestis asuvaid üksusi juhtiva Kaari Simsoniga arutati ettevõtte tulevikuplaane ning räägiti sellest, kuidas muuta Eesti veelgi atraktiivsemaks ja ettevõttesõbralikumaks keskkonnaks.

Kohtumisel tõdeti, et spetsialistide ja tipposkuste puudus on peamine arengutakistus IKT-sektorile ja arenduskeskustele. Peaministri sõnul kavatseb riik jätkuvalt investeerida IKT-alase kõrghariduse kvaliteeti ja suurendada vastuvõttu, eeskätt läbi IT-Akadeemia tegevuse laiendamise.

IT-ettevõtete jaoks valmistab muret ka välispetsialistide töölevõtmine. Probleemiks ei ole vaid spetsialisti leidmine ja värbamine, vaid ka tema perele sobiva keskkonna pakkumine, näiteks lapsele lasteaia- või koolikoha ja abikaasale sobiva rakenduse leidmine.

Rõivas märkis, Eestile on kõik kätepaarid olulised ja seetõttu peaks igale sellisele probleemile suutma riik lähenda terviklikult ja individuaalselt. „Rätseplahenduse peaks tagama kohalik omavalitsus laste haridusega ning EAS ja Töökassa oma teenustega, koondades informatsiooni välismaalastest töötajate oskuste ja teisalt tööpakkumiste kohta,“ ütles Rõivas.

Peaminister rääkis, et valitsus on juba ka välisspetsialistide sissetoomist lihtsustanud ja plaanib seda teha veel. „Praegu on väljatöötamisel ka välismaalaste seaduse täiendavad muudatused, millega teeme IKT-sektoris välisspetsialistide kaasamise veelgi lihtsamaks,“ rääkis Rõivas.

Räägiti veel vajadusest viia IT-sektori jaoks sisse erand töö- ja puhkeseadusesse, mis võimaldaks vahetustega telefonivalve tööd paremini korraldada ja mis hoiaks Eestit konkurentsis teiste riikidega.

Lõunalauas Eesti IT-firmade Mobi, Click&Grow, Edicy, Buildit ja Fortumo juhtidega räägiti Eesti majanduskeskkonnast, arutati selle üle, mida riik saaks veel teha, et juba praegu väga edukad IT-tähed ka tulevikus oma peakontoreid ja põhitegevust Eestis hoiaksid.

Peaminister rääkis, et valitsuse eesmärk on arendada Eestist suurepärane keskkond nutikate IKT-lahenduste loomiseks ja kasutuselevõtuks. „Sealhulgas tahame pakkuda häid tingimusi seniste keskuste laiendamiseks. Sellistel keskustel on oluline roll nii uute lahenduste loomisel kui ka e-Eesti maine kasvatamisel, rääkimata üldmajanduslikust tähtsusest,“ rääkis Rõivas.

Rõivas rääkis ka valitsuse plaanidest majanduspoliitikas laiemalt, milleks on tööjõumaksude vähendamine, samuti et riigiga suhtlemine oleks võimalikult lihtne.

Peaminister külastab Tartus ka möödunud aasta parimat ekspordiettevõtet Tartu Mill, mis töötleb aastas 100 000 tonni teravilja, olles sellega üks suurimaid teraviljaveskeid Baltikumis.

Peaminister osales ka Tartu Ülikooli Väärikate Ülikooli lõpuaktusel ning peab kõne Tartu Ülikooli siirdemeditsiini ja kliiniliste teadusuuringute keskuse avamisel.