Peaminister Taavi Rõivas rõhutas, et valitsusliidu erimeelsused kooseluseaduse rakendamise suhtes olid varem teada, "Ütlesime kohe algusest peale välja, et selles küsimuses me kokku leppida ei saa, et meil ongi maailmavaatelised erinevused," kinnitas peaminister, lisades, et seda ei ole seetõttu ka koalitsioonilepingus kirjas.

Rõivase sõnul tegid koalitsioonierakondade juhid "ennastsalgava ponnistuse", kui püüdsid eelmisel nädalal kooseluseaduse rakendusaktide hääled valitsusliidus kokku saada. Peaministri hinnangul praegu valitsusliidus 51 häält kooselu rakendamiseks ei ole. "Tõenäoliselt helistasime mingi faas tihedamalt kui oma elukaaslastele ja abikaasadele ja tõesti tegime suuri pingutusi, et leida see ühisosa."

Peaminister on valmis aktsepteerima erimeelsusi kooseluseaduse osas. Samas imestas peaminister Vabaerakonna meelemuutuse üle. "Vabaerakond on selles küsimuses olnud erinevatel aegadel eri meelt. Algselt, valimiste paiku ja ka valimiste järel, jäi mulle mulje, et Vabaerakond on nendes küsimustes pigem positiivselt meelestatud, et ka nemad võiksid toetada kooseluseaduse rakendamist. Vahepeal ütlesid nad välja, et nad on kõik kaheksakesi vastu, ja praegu - olles ka ise Andres Herkeliga rääkinud - on viimane info see, et nad siiski otsivad võimalust, et vähemasti osa nende fraktsioonist saaks koosleuseaduse rakendamist toetada," selgitas peaminister.

"Kõige rohkem imestavad Vabaerakonna valijad, kui Vabaerakond peaks seda seadust mitte toetama, sest ma tean, olles rääkinud mitme Vabaerakonna toetajaga, kes valimistel Vabaerakonda toetasid, et nad on sellest väga hämmingus. Eriti siis, kui Vabaerakond ütles, et nad hääletavad samaoodi nagu EKRE ja Keskerakond üksmeelselt vastu," lisas ta.

Hääled püütakse kokku saada IRL-i, Vabaerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikute seast. Lisaks on Rõivase sõnul Keskerakonna liikmete seas palju kooseluseaduse toetajaid, kuid seal on Edgar Savisaar andnud kindla juhise kooseluseaduse rakendusakte mitte toetada ning sellele vastuastujaid ähvardavat ka erakonnast väljaviskamine.

Rõivas lükkas ümber selle, et Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid oleks 100-protsendiliselt valmis nõustuma paarkonnaseaduses sätestatuga. Tema sõnul minnakse edasi juba vastuvõetud seaduse ja vastuvõetud rakenduse seadusega, mille üle peetakse läbirääkimisi.

Rõivas möönis, et koalitsioonis, kuhu kuuluvad liberaalid, sotsiaaldemokraadid ja konservatiivid, ei olegi kerge kooseluseaduse osas üksmeelt saavutada.

"Tegelikult on võimalik seda seadust rakendada ka nii, et ei oleks 51 häält," märkis peaminister.