Peaminister Jüri Ratas ja Ühendkuningriigi peaminister Theresa May arutasid tänaõhtuses telefonikõnes Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumist, kahe riigi koostööd ja omavahelisi suhteid.

Peaminister Ratas ütles Ühendkuningriigi kolleegile, et esmaoluline on vähendada lahkumisprotsessist tulenevat ebakindlust kodanikele ja ettevõtetele. "Minu prioriteet on kindlustada üle 10 000 Eesti kodaniku õigused, kes elavad ja töötavad Ühendkuningriigis nii kiiresti kui võimalik," sõnas Ratas.

Peaminister Ratase sõnul peaks Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi tulevane suhe olema tasakaalus, tugev ja lähedane. "Brexiti sujuv korraldamine on meie kõigi huvides," lisas peaminister.

Ratase sõnul töötab Eesti Euroopa Liidu nõukogu eesistujana selle nimel, et saavutada Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi vahel võimalikult hea kokkulepe.

Peaminister Ratas tänas Ühendkuningriiki juhtrolli eest NATO lahingugrupi Eestisse tulemisel. "Ühendkuningriigi sõjaline panus Eestis näitab selgelt ja üheselt, et Ühendkuningriik ei lahku Euroopast ning et NATO kollektiivne kaitse ja heidutus on reaalsed." Peaminister kinnitas May'le,et ettevalmistused liitlasvägede vastu võtmiseks lähevad plaanipäraselt.

Peaminister avaldas lootust, et hoolimata Brexitist tiheneb koostöö regionaalselt ja kahepoolselt Ühendkuningriigiga. "British Airways'i start London-Tallinn liinil on hea näide sellest ja kindlasti positiivne märk ettevõtetele ja inimestele," märkis Ratas.

Peaminister kutsus Theresa May ka Eestisse visiidile, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.