Kanada pealinnas Ottawas kohtub Ratas riigi peaminister Justin Trudeau, kaitseminister Harjit Sajjani ja välisminister Chrystia Freelandiga.

Ratast saadab 20-liikmeline äridelegatsioon, kuhu kuuluvad peamiselt tehnoloogia- ja turismiettevõtete esindajad. Ratas tutvustab Torontos Kanada ettevõtjatele ja investoritele Eesti majanduskeskkonda ja koostöövõimalusi.

Lisaks selgitab peaminister, kuidas Eesti riik on koostöös erasektoriga ehitanud digitaalset ühiskonda ning millised on tulevikuplaanid järgmise põlvkonna e-teenuste arendamisel ja tehisintellekti kasutuselevõtul.

Ratas osaleb reedel Torontos Eesti äriseminaril ja maineka Kanada majandusklubi vestlusringis „Balti tiiger digitaalses džunglis: Eesti õppetunnid digitaalse ühiskonna ehitamisel“ ning annab Toronto ülikoolis loengu „Digitaalne Eesti – uued tehnoloogiad ja valitsemine“, millele järgneb arutelu professor Andres Kasekampi juhatamisel.

Kanadas elab hinnanguliselt 20 kuni 25 000 eestlast, neist 2016. aasta rahvaloenduse kohaselt 7800 Torontos.

„Kanada eestlasi seovad pikad traditsioonid ja aktiivne seltsielu, mis on jätnud riigi ajalukku selge eesti jälje. Samal ajal on nad uhkelt põlvest põlve kandnud edasi eesti kultuuri ning soovivad tulevikus veelgi rohkem lüüa kaasa Eesti ühiskondlikus elus,“ märkis Ratas.

Peaminister tutvub laupäeval Eesti arhitektide pärandiga Torontos ning külastab Eesti Maja, kus asuvad Eesti aukonsulaat, eesti pank, eesti kool ja lasteaed. Ka kohtub Ratas Torontos tegutsevate väliseesti ettevõtjate ja eestlaste esindusorganisatsioonidega.

Laupäeva õhtul toimub Torontos Estonian Music Week festivali raames Eesti 100. sünnipäeva auks Maarja Nuudi ja vokaalansambel Vox Clamantise kontsert.

Estonian Music Week on üks suuremaid Eesti Vabariik 100 üritusi Põhja-Ameerikas. „Mul on au ja rõõm tähistada Torontos Eesti 100. sünnipäeva ühe suurima väliseesti kogukonnaga,“ ütles Ratas.

Esmaspäeval, 28. mail kohtub Ratas Ottawas Kanada peaminister Justin Trudeau, kaitseminister Harjit Sajjani ja välisminister Chrystia Freelandiga.

Ratas ja Trudeau arutavad, kuidas elavdada Eesti ja Kanada majandussuhteid, eriti kahe eesrindliku digiriigi koostööd. Lisaks on kõne all atlandiülesed suhted, koostöö NATOs ning Ukraina toetamine.

Ratas suundub 28. mai õhtul Kanadast edasi visiidile Islandile, kus samuti tähistab kohalike eestlastega ja Eesti sõpradega meie riigi 100. sünnipäeva ning kohtub teiste seas ametikaaslase Katrín Jakobsdóttiri ja president Guðni Thorlacius Jóhannessoniga.

Peaminister on tagasi Eestis kolmapäeva, 30. mai õhtul.