"President on olnud pensionireformi ettevalmistamisega seotud 20 aastat tagasi. Eks kindlasti tuleb tutvuda, mis tema motivatsioon oli," ütles Ratas vahetult pärast seda, kui Kersti Kaljulaidi otsus avalikuks sai.

Küsimusele, kas riigipea otsus oli üllatav või mitte, Ratas ei vastanud. "President peab oma otsuseid tegema ja nüüd on vaja otsustada riigikogul," ütles ta.

"Teise pensionisamba reformimisel on valitsuse seisukoht, et see muudab pensionisüsteemi paindlikumaks, aga kaitseb ka pensionikogujat ning motiveerib fonde pakkuma paremat toolikust. Reformi tulemusel on inimestel suuremad vabadused kogutud raha kasutamisel ja oma pensionipõlve kindlustamisel. Kõigil soovijatel on võimalik teise sambasse kogumist jätkata, nagu kavatsen käituda ka mina. Meie inimeste väärikas vanaduspõlv on ja jääb selle valitsuskoalitsiooni üheks oluliseks prioriteediks," kirjutas peaminister täna õhtul veel ühismeedias.

Enne otsust seadus tagasi lükata, kohtus president endise riigikogu esimeeste, endise õiguskantsleri ja mitmete ekspertidega. Kolmapäeval arutasid pensionireformi teemal Kaljulaid, Ratas, rahandusminister Martin Helme ja justiitsminister Raivo Aeg.

Pensionireformi seadus läheb jälle riigikokku

"Vabariigi president ei ole ühegi seaduse poolt ega vastu. Küll on aga riigipea põhiseadusest tulenev ülesanne hoida meie õigusruum põhiseaduse vaos," ütles president tänasel pressikonverentsil. Tema hinnangul riivab pensionireformi seadus ebaproportsionaalselt inimeste põhiõigusi ning on mitmes osas vastuolus nii põhiseaduses toodud õigusriigi ja sotsiaalriigi kui ka õigustatud ootuse põhimõtetega.

Kaljulaidi otsusega saab täismahus tutvuda siin.