Riigikogu infotund. Opositsiooni saadikud süüdistavad maaeluministrit (ja teisigi) valetamises ning pommitavad peaministrit küsimustega.

Ratas ütleb, et valetamisel pole valitsuses kohta. Tuletab meelde, et IT- ja välisminister Kert Kingot ei sunnitud valetamise pärast lahkuma, vaid ta lahkus ise. Ratas annab mõista, et Järvik on poliitikas värske ja roheline ning ei anna endale aru, kui suur kaal ta sõnadel on.

Peaminister loeb riigikogu saalis kaks korda ette Järviku kuutaguse kommentaari ETV "Esimesest stuudiost":

"Mina ei ole selliseid proovi vastuseid näinud, kus on viiekordselt ehk 500 ühikut, nagu te praegu väidate. Minule helistas õhtul peale tööd, vist oli kella kuue paiku, asekantsler, kes väitis, et tõenäoliselt on proovides leitud uusi jälgi. Rohkemat ma ei tea. Ma olen õnnelik, et mulle sellest teatati, sellepärast kui märtsikuus alanud case käis välja juba augustikuuni, siis mina kuulsin sellest asjast esimest korda üldse ministeeriumis. Mina ei tea, kas minuga või minul see info [listeeriabakteri ja tehase probleemide kohta - J.T) puudus ja millegipärast seda infot edasi ei antud."

Ratas ütleb, et on seda lauset umbes kümme korda lugenud. "Noh, päris keeruline, ma pean tunnistama, päris keeruline on sellest aru saada, mida täpselt mõeldi, mis õhtut mõeldi jne," ütleb ta. Praegu talle "teadaoleva info põhjal" ei saa ta anda hinnangut, kas Järvik valetas või mitte.

Peaminister nõuab selgust

Nii riigikogu saalis, esinedes Vikerraadios kui ka hiljem oma kommentaaris Eesti Päevalehele ütleb Ratas: „Iga minister peab suutma oma valitsusala küsimusi tõeselt, veenvalt ja ammendavalt avalikkusele ning riigikogu liikmetele selgitada. Olen nõus, et antud juhtumis on endiselt üleval mitmeid selgitust vajavaid asjaolusid, millele tuleb maaeluminister Mart Järvikul anda selged ja põhjalikud vastused."

Päevalehele lisab ta oma vastusesse konkreetsust: „Olen vastava palve ministrile ka esitanud."

Opositsioonis oleva sotsiaaldemokraatliku erakonna juht Indrek Saar ütleb, et asi võib lõppeda Järvikule umbusalduse avaldamisega. "Kuni Järvik ei suuda oma vastustega kummutada tõendeid, et ta on avalikkusele valetanud, on umbusalduse avaldamine kindlasti õhus."

Sotsiaaldemokraatidel puudub Saare sõnul avalikkusele valetanud Järviku suhtes igasugune usaldust. "Tema vassimiste, salgamiste ja valetamiste jada puudutab listeeriajuhtumit, teisisõnu teemat, kus kaalul on inimeste elu ja tervis. On kahetsusväärne, et Eesti Vabariigi valitsuses on järjekordne minister, kes ei saa aru oma rollist ja vastutusest. Ministri igal sõnal on suur kaal, valede ja pooltõdedega esineva poliitiku koht ei ole valitsuses. Ootame peaminister Jüri Rataselt selget seisukohta, kas Järvik sobib ministriks või ei," nõuab Saar konkreetsust.

SDE juht toob välja Ratase kahe nädala eest Kert Kingo osas öeldu, et riigikogule valetanud ja usalduse kaotanud ministri tagasiastumine on ainumõeldav ning et valetaval ministril ei ole valitsuses kohta. "Ratase tänane sõnum riigikogu ees oli aga palju ebamäärasem, küll aga ütles ta, et Järvik peab avalikkusele oma käitumist listeeriaskandaalis selgitama. Sotsiaaldemokraadid eeldavad, et peaminister on jätkuvalt oma varasemate sõnade juures ja käitub Järviku puhul neist lähtuvalt," ütleb Saar.

Peaminister selgitab, et listeeriabakteri kaasus, kus VTA info kohaselt on surmajuhtumeid ka eelnevatest aastatest, on väga tõsine ning vajab täielikku selgust. "Ma usun, et nii maaeluminister, maaeluministeerium kui ka selle allasutused teevad kõik endast oleneva, et meie toiduainete ohutus nii tööstuses kui kaubandusvõrgus oleks tagatud ning müüdav toit kõigile ohutu," ütleb Ratas.