„Lapsed on meie kalleim vara, aga ma teame, et see konkreetne viirus, kui selle puhul üldse midagi head saab välja tuua, siis ta ei ole madalamates vanuseastmetes noorte ja laste seas kaugeltki nii ohtlik, kui ta on täiskasvanute ja eriti eakate sihtrühmas,” rääkis Kiik.

Kuna paljud lapsevanemad peavad jätkama tööd ja lasteaialapsi pole võimalik üksi koju jätta, võib tekkida olukord, kus lapsed viiakse vanavanemate juurde, kes on riskirühmas, põhjendas Kiik. „Või tekib olukord, kus näiteks mõne eluliselt olulise, tähtsa teenuse pakkuja peab jääma lapsega koju – on see siis tervishoiutöötaja, politsei- ja piirivalveametnik, päästeametnik või mõni muu riiklikult olulise teenuse pakkuja. Meil tuleb ära hoida olukorda, et nende otsustega vähendaksime hädavajalikku ressurssi, mis on praegu kriisi lahendamiseks vajalik.”

Kiige sõnul on täpsemad otsused jäetud kohalike omavalitsuste kaalutleda ja vastavalt olukorrale otsustada. „Loomulikult, kui on kuskil nakkusoht, siis tuleb see konkreetne asutus või vähemalt konkreetne rühm sulgeda, aga seni kuni seda pole tekkinud, saavad lasteaiad ja lastehoiud edasi toimetada.”

Valitsus arutab täna edasi, kas on võimalik lasteaialaste vanematele koju jäämiseks majandus- või muude meetmetega tuge pakkuda. Neljapäevase arutelu põhjal leidis valitsus, et praegu on meetmed aga piisavad. „See ei välista, et kunagi tuleb ka minna lasteaedade ja väiksemate lastehoidude laussulgemiseni, aga hetkel see ei ole mõistlik, see ei ole põhjendatud,” ütles Kiik.

Võimalusel koju

Peaminister Jüri Ratas rõhutas, et paljud vanemad ei saa lastega koju jääda, kuid kel vähegi võimalik, võiks seda teha. „Üleskutse on loomulikult see, mida ma rääkisin täna hommikul ka haridus- ja teadusministri Mailis Repsiga, et kuna pandeemia levik on maailmas – WHO on nii öelnud –, siis kui vähegi võimalik, siis lapsed, ka lasteaialapsed hoida kodus. Kui on vähegi võimalik! Kui seda võimalust ei ole, siis lasteaiad on avatud ja see otsus võib sündida ka igal hetkel, ka valitsuse tasandil, kuna täna on eriolukord, et ka lasteaiad suletakse, aga täna arvestades situatsiooni riigis ja arvestades proportsionaalsust me pole seda teinud.”

Harjumaa ühe lasteaia juhataja leidis, et lasteaiad peaks kindlasti sulgema. “Kui koolid lähevad kinni, siis miks lasteaiad ei lähe,” küsis ta. “Ma saan aru, et vanemad käivad tööl, lapsi pole kusagile panna aga siin võiks küll kogu riik praegu koostööd teha, kõik võiks korraga kasvõi mõni aeg kodus olla, tuleme inimestele vastu,” leidis juhataja.

Ta saab aru, et probleem on rahas - kui koolilaps saab kodus üksi hakkama, siis lasteaiaealist peab keegi vaatama. Juhataja leidis, et kui tööandjad tuleksid inimestele vastu, inimestele makstaks kodus oldud päevade eest ja kõik oleks kodus kasvõi nädala, siis suudetaks viiruse levikut ehk paremini tõkestada. “Sulgeme lasteaiad kasvõi nädalaks, säilitame inimestele selle palga, pagan võtaks,” oli juhataja mures võimaliku viiruse leviku pärast.

Praegu on sellele juhatajale teada antud, et lasteaedu suletakse juhtumipõhiselt. “Aga kui selgub üks juhtum, siis nakatanuid võib juba ju rohkem olla,” viitas ta.

Veel absurdsemaks pidas juhataja rühmapõhist sulgemist, sest lapsed liiguvad ju lasteaias nagunii. Tõsi, nagu ta viitas, kõik ühised liikumis-ja muusikatunnid ning huviringid on praegu lõpetatud, kuid võimalikule probleemile tuleks vaadata etteulatuvalt. “Tean, et mõned lasteaias on kasvatajate seas juba ka paanika, miks lasteaedu ei suleta. Kõik me mõtleme oma hoolealuste peale,” tõdes juhataja.

Paljude lasteaedade juhid, nii ka tema, saatsid eile lastevanematele kirja, et kui vähegi võimalik, jätke oma lapsed koju. “Väga, väga paljud lapsevanemad said sellest hästi aru ja näiteks minu lasteaias, kus eile oli kohal igi 90 last, oli täna neid vaid pealt 20,” tunnustas juhataja lapsevanemaid.

Aga oli ka lapsevanemaid, kes probleemi ulatusest aru ei saa ning nõudsid juhatajalt: näidake ette need õigusaktid, mille alusel ma pean oma lapsed koju jätma.