Eesti Ekspress kirjutas eile, et augustis 2015 laekus julgeolekukomisjonile, mis koondab olulisemate jõuametkondade esindajaid, vaid ametkondlikuks kasutamiseks mõeldud memo, mis esitas Ida-Virumaal toimuvat sünges võtmes.

"Ida-Virumaa venestub jätkuvalt ja meil ei ole märke, mis näitaks selle trendi ümberpöördumist. [---] Kui me ei tee midagi, siis me oleme sisuliselt seda maakonda kaotamas ja riskime sellega, et konflikti korral Venemaaga ei suuda me kontrollida olukorda Ida-Virumaa linnades," hoiatas kolme lehekülje pikkune paber.

Peaminister Taavi Rõivas kinnitas tänasel valitsuse pressikonverentsil, et artiklis kajastatut tuleks võtta kui kõige mustemat stsenaariumi ja mitte kui tegelikku elu. "Selliseid memosid peab oskama lugeda ja peab hindama seda konteksti, milles see memo on tehtud. Esiteks lükkan ümber väite, nagu oleks tegemist olnud salamemoga. Ei, see ei olnud riigi saladus. See ei olnud salastatud dokument. Tegemist oli ametkondliku dokumendiga," selgitas Rõivas.

"Teiseks. Valitsuse ülesanne on tagada see, et riik oleks valmis kõigiks ohtudeks, ka nendeks, mille realiseerumise tõenäosus on väga-väga väike," rõhutas Rõivas. Nii võrdles ta Ida-Virumaa memo koostamist kaitseväega, kes peab relvastatud konfliktideks valmistuma, kuigi nende esinemise tõenäosus on ehk väike. "Samamoodi on valitsusega, hindame musta stsenaariumi realiseerumist väikeseks, aga see ei tähenda, et selle läbimõtlemine peaks olema välistatud."

Rõivas rõhutas ka, et olukord Ida-Virumaal on paranenud: kuigi tööpuudus on jätkuvalt kõrge, on see pärast memo koostamist ehk 5-6 kuuga oluliselt ehk 2,7 protsendipunkti võrra vähenenud. Ettevõtjad on omakorda öelnud, et tänu valitsuse otsustele säästeti sadu töökohti ja ettevõtetel oli võimalik tegevust jätkata. Peaminister lisas, et kogu positiivne mõju pole veel avaldunud.