"Mul polnud putšistidega mingit pistmist, ma ei võtnud nendega ühendust ning nemad ei võtnud minuga. Ja kõike, mis ümberringi toimus, jälgisin kõrvalt,“ viitas ta.

Samas avaldas Rõžkov veendumust, et Gorbatšov teadis putšiks valmistumisest, vahendab BNS.

„Kui Mihhail Gorbatšov Forossi sõitma hakkas, vihjati talle enne äralendu Moskvast lahkumise mittesoovitatavusest, kuna võib aset leida pööre. Ent Gorbatšov pesi oma käed nagu Pontius Pilatus puhtaks ning andis neile inimestele mõista: tehke, mis tahate, poisid. Kui tuleb hästi välja, siis olen platsis, kui halvasti, siis vastutate ise kõige eest,“ kinnitas Rõžkov.

Tema hinnangul provotseeris putšiste oma tegevusetusega just Gorbatšov ise.

„Kogu Gorbatšovi järgnev tegevus on lihtsalt lapselalin, ei midagi enamat. Tal seisis Forossis reidil sõjalaev. Tal on hiiglaslik kaitsemeeskond. Nii et tema elu ei ähvardanud miski. Seetõttu arvan, et ta kavaldas ja keerutas, ning loomulikult lasub temal kolossaalne vastutus selle eest, mis juhtus, kaasa arvatud ka Nõukogude Liidu kokkuvarisemise eest,“ toonitas Rõžkov.

Putšistidest kõneldes märkis ekspoliitik, et tundis neid kõiki isiklikult, kuna paljud neist töötasid tema valitsuses.

„Midagi tuli tõepoolest teha. Riik ju tormas toona laiali. Ent nende tegevus oli läbi mõtlemata, täiesti spontaanne ning nägi rohkem opereti moodi välja. Janajevi värisevad käed, nende hale ja ebakindel käitumine pressikonverentsil ei teinud neile au, ning sellest olukorrast sai tõuge Nõukogude Liidu lagunemise algusele. Ja need jõud, kes neile vastu seisid, hakkasid tunnetama oma jõudu,“ leiab Rõžkov.

Rääkides Venemaast 20 aastat pärast putši, osutas ekspoliitik, et riik on väga kaugel neist ideaalidest, millest rääkisid toonased demokraadid.

„Arvan, et akadeemik Sahharov pööraks hauas ringi, nähes, mis täna Venemaal toimub. Inimesi lihtsalt peteti ja kasutati ära. Tänane Venemaa on kaugel demokraatiast. Võim elab omapäi, rahvas omapäi. Vaat, milleni me jõudsime 20 aastat pärast augustiputši,“ viitas ta.

19. augusti õhtul näitavad Vene telekanalid meenutussaateid Augustiputšist ja sellele järgnenud sündmustest: PBK kell 20.35 "Homme on kõik teisiti", RTR Planeta 21.05 "August 1991. Versioon" ja NTV Mir 22.15 "Hukule määratud?...NSVL. Impeeriumi hukk".