"Näiliselt lootuseta olukorras, praegu kujuteldamatu sõjaaegse surutise tingimustes tuli kokku Otto Tiefi juhitud valitsus. See oli puhas, kaugelenägelik riigiõiguslik akt, mis süstis rahvasse meelekindlust ja aitas vabaduseaadet kanda ka järgnevatel aastakümnetel kuni iseseisvuse taastamiseni," meenutas peaminister Andrus Ansip oma tänases pöördumises.

Valitsusjuhi sõnul oleme tänu oma visadusele vaba rahvas vabal maal. "Meist igaühe kohus on oma riiki ja vabadust hoida ja seda ähvardavatele ohtudele vaimus ja teos vastu seista," sõnas ta.

Hommikul kell 9 asetatakse Vabadussõja Võidusamba jalamile pärjad Eesti rahvalt ja akadeemilistelt üliõpilasorganisatsioonidelt.

Tallinna Metsakalmistul avatakse kell 12 mälestusmärk “Otto Tiefi valitsuse liikmed ja kõrgemad riigiametnikud nimeta haudades”. Kenotaafi pühitseb EELK peapiiskop Andres Põder.

Kell 13 toimub Tallinna Vabaduse väljakul Memento kõnekoosolek, kus kõnega astub üles kaitseminister Urmas Reinsalu.

Viljandi Jaani kirikus toimub kell 16 Eesti riigivanemate mälestusteenistus. Teenivad EELK peapiiskop Andres Põder ja Viljandi Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus.

Kell 12 toimub Tartus KGB kongide muuseumis ettekandepäev, kus vestlevad vastupanuvõitluse teemadel endine metsavend Arnold Ojaste, koolinoorte vastupanus osalenud Udo Josia ja vabadusvõitleja Mart Niklus.

Vastupanuvõitluse päev kulmineerub kell 19 Vabadussõja Võidusamba juures Eesti Korporatsioonide Liidu korraldatava piduliku üritusega, kus esineb Lenna, lauldakse tudengilaule ning moodustatakse Vabaduse väljakule vabaduse sümbol.

22. septembrit peetakse riikliku tähtpäevana vastupanuvõitluse ja Otto Tiefi valitsuse päevana Riigikogu otsusel viiendat aastat.

1944. aasta septembri lõpus taganesid Saksa okupatsiooniväed Tallinnast. 19. septembril 1944 nimetas peaminister presidendi ülesannetes Jüri Uluots põhiseaduse kohaselt ametisse Eesti Vabariigi seadusliku valitsuse eesotsas Otto Tiefiga. Pika Hermanni tornitipus lehvis 22. septembril sini-must-valge. Eesti rahva vastupanuvaimu ei murdnud ka järgnenud uus okupatsioon.