Peaminister Ansip õnnitles Valdis Dombrovskit valimisvõidu puhul ning nentis, et tegemist oli oluliste valimistega kogu regiooni jaoks, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Ansip nentis, et valimised Lätis kinnitasid taas Euroopas valitsevat suhtumist, mille järgi usaldab rahvas neid valitsusi, kes viivad ellu vastutustundlikku rahanduspoliitikat.

Kohtumise keskseteks teemadeks oligi Läti parlamendivalimistejärgne olukord, kahe riigi koostöö ja Euroopa Liidu Ülemkogul arutatud küsimused.

Kõneldes majandusolukorrast nenditi ühiselt, et tänaseks on majanduskriisi põhi regioonis läbitud. „Nii Eestis kui Lätis on märgata tööstustoodangu ja ekspordi kasvu ning töötuse vähenemist, need on selged märgid, et riigid on majanduskriisist väljumas,“ ütles peaminister Ansip.

Kõneldes lähituleviku väljavaadetest tundis peaminister huvi Läti valitsuse tegevusprogrammi vastu. Läti valituse eesmärgiks on parandada riigi krediidireitingut ning hoida riigi maksukoormust võimalikult väiksena, maksimaalselt ühe kolmandiku juures SKP-st. Samuti on Läti valitsusel plaanis koostada „valge nimekiri“ ausalt makse maksvatest ettevõtetest, kes saavad eeliskohtlemise avalike hangete teostamisel, Euroopa Liidu fondide kasutamisel ning tolliprotseduuride teostamisel. 2012. aastaks soovib Läti valitsus täita kõik Maastrichti kriteeriumid, et ühineda euroalaga aastal 2014.

Kõneldes kahe riigi koostööst olid jutuks 10. detsembril Eesti-Läti koostöökonverentsil arutusele tulevad teemad. Riias toimuval konverentsil pühendutakse Eesti-Läti koostööraportis väljapakutud ideede elluviimise võimalustele.

Kohtumisel informeeris peaminister Ansip ka Läti valitsusjuhti, et Eesti tagastab Lätile 1989. aastal saadud võla. Laenu tagastamise otsuse kohaselt eraldatakse valitsuse reservist välisministeeriumile 2 093 071 krooni (185 000 US $), mille Eesti peakonsulaat New Yorgis sai Läti Vabariigi Washingtoni saatkonnalt. "Võla tagastamine Lätile on Eesti kohustus, mul on kahju, et see teema on olnud aastaid unustatud ning siiralt hea meel, et Eesti meedia selle teema valitsuse lauale tõstis," ütles peaminister Ansip. "See on omamoodi tõend meie rahvaste seotusest ja teineteisest hoolimisest," märkis ta.

Dombrovskise juhitud Läti uus koalitsioonivalitsus astus ametisse kolmapäeval.