Kõnelustel keskenduti 4. veebruaril toimunud erakorralisel Euroopa Ülemkogu kohtumisel vastu võetud otsustele, majanduse parandamise meetmetele Euroopa Liidus ning abinõudele euroala stabiliseerimiseks.

Peaminister Ansip väljendas heameelt 4. veebruaril toimunud tippkohtumise tulemuste üle, eriti energiat puudutavates otsustes.

„Me oleme väga rahul, et ülemkogu kinnitas vajadust luua Euroopa Liidu ja kolmandate riikide elektritootjatele võrdsed turutingimused,“ ütles Ansip. „See tagab nii meie energiajulgeoleku kui ka vajalike investeeringute tegemise elektrisektorisse.“

Sama positiivseks luges peaminister seda, et ülemkogu leppis kokku eesmärgis kaotada aastaks 2015 nn energiasaared ehk üle-euroopalisest elektri- ja gaasivõrgustikust eraldatud piirkonnad, kuhu kuulub ka Eesti.

Ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuy rõhutas oma pressile tehtud avalduses Eesti euroalaga ühinemise tähtsust käesoleva aasta 1. jaanuaril.

„See on tähtis ja ajalooline samm Eesti ja tema kodanike, aga ka Euroopa jaoks,“ ütles Van Rompuy. „See sai võimalikuks tänu teie riigi suurtele jõupingutustele.“

Võttes omalt poolt kokku eelmise tippkohtumise tulemusi, tõstis Van Rompuy esile otsust jätkata tööd euroala stabiliseerimisel. „Meie eesmärk on leppida märtsi ülemkogul kokku ulatuslikus majanduslike abinõude paketis,“ ütles Euroopa Ülemkogu eesistuja.

Ansip ja Van Rompuy arutasid selles kontekstis ka võimaluste üle, kuidas tõsta majanduspoliitika koordineerimise taset ja konkurentsivõimet euroalas.

„Me oleme mõlemad veendunud, et suurem majandusalane koordinatsioon eurot kasutavate riikide vahel tugevdab meie majandus- ja rahaliitu,“ ütles Van Rompuy.

Peaminister Ansip pidas kõige olulisemaks euroala stabiliseerimisel riigirahanduse korrastamist. Peaministri sõnade kohaselt on esmane eesmärk eelarve puudujääkide likvideerimine ja ülisuurte võlatasemete langetamine. „Kõik liikmesriigid peavad arvestama oma majanduspoliitikat ellu viies sellega, et me tegutseme ühises majandus- ja rahaliidus,“ ütles Andrus Ansip.

Lisaks majandus- ja rahatemaatikale käsitleti tänasel kohtumisel ka Euroopa Liidu välissuhteid.