Täna õhtul algaval Euroopa Ülemkogu erakorralisel kohtumisel tahetakse jõuda kokkuleppele Euroopa Liidu järgmises finantsraamistikus ehk eelarves aastaiks 2014-2020.

Peaminister tunnustas farmereid nende aktsiooni eest, mille eesmärk oli juhtida tähelepanu Balti riikide ebavõrdsele kohtlemisele otsetoetuste maksmisel põllumeestele.

„Ma tänan Eesti, Läti ja Leedu põllumehi, kes on võtnud ette pika teekonna Brüsselisse, et oma seisukohad kuuldavaks teha,“ ütles Ansip. „Teie nõudmised otsetoetuste kiiremaks võrdsustamiseks Euroopa Liidu keskmisega on õigustatud ja meie valitsused toetavad neid täielikult.“

Eesti valitsusjuhiga koos oli oma solidaarsust Balti farmerite nõudmistele näitama tulnud ka Läti peaminister Valdis Dombrovskis.

Otsetoetuste väljapakutud määr Eestile, umbes 59% Euroopa Liidu keskmisest uues eelarve eelnõus ei rahulda ühtegi Balti riiki ning selle kiirem tõstmine on Eesti, Läti ja Leedu valitsuse üks prioriteetidest Euroopa Liidu eelarve üle peetavatel läbirääkimistel.

„Küsimus on eelkõige võrdse kohtlemise põhimõttes,“ rõhutas Andrus Ansip põllumeestele. „Me ei nõua rohkem raha, vaid õiglust.“

Peaminister Ansip märkis, et eelarve koostamisel on tehtud palju tööd. Peaminister möönis samas, et läbirääkimised otsetoetuste taseme ühtlustamise nimel on olnud väga rasked ning seekordsel ülemkogul ei pruugi suurt läbimurret tulla.

„Ma loodan siiski, et meie ühistele jõupingutustele tehakse tippkohtumisel sammuke edasi,“ ütles Ansip. „Õnneks on meil palju liitlasi. Ma olen väga tänulik Euroopa Parlamendile laialdase toetuse eest meie nõudmistele otsetoetuste ühtlustamise osas.“

Peaminister Andrus Ansip lisas veel, et loodab, et vaatamata liikmesriikide erimeelsustele mingile kokkuleppele eelarves erakorralisel ülemkogul jõutakse. Euroopa Liidu kodanikud ootavad sõnumit, et Euroopa majanduskasvu kindlustavad investeeringud on tagatud.