Reformierakonna fraktsiooni esimees Peep Aru tahtis riigikogus arupärimistele vastavalt Ansipilt teada, kuidas suhtuda kohalikku müügimaksu, mis ühelt poolt on autonoomseks tuluallikaks omavalitsusele, ent Tallinna moodi rakendamisel tekitab ühiskonnas väga palju segadust.

Ansipi sõnul võiks printsiibis kohalikul omavalitsusel olla õigus määrata ka ise maksemäärasid, kuid sellisel kujul, nagu Tallinna linn on kavatsenud müügimaksu rakendada, tuleks müügimaksu suhtuda ühemõtteliselt eitavalt.

"Ehk siis see Tallinna müügimaks, nii nagu seda praegu kavandatakse, ei ole arusaadav ei tarbijatele ega ettevõtjatele. Keegi ei saa aru, kuidas hakkab maksu kogumine toimuma, mis on müügimaksuga maksustatud ja mis mitte. Rosinasai on järsku luksuskaup, mida tuleb müügimaksuga maksustada," pahandas Ansip.

"Või kusagil Peipsil harrastuskaluri käes olev paati tuleb paadimaksuga Tallinnas maksustada, sest kontor, kelle kaudu see liisitud on, asub Tallinnas," jätkas peaminister.

Müügimaks sellisel kujul, nagu teda Tallinnas tahetakse rakendada, ei ole peaministri kinnitusel kohalik maks. "Oma olemuselt ei ole ta mitte mingil juhul kohalik maks, sest pool Eesti müügikäibest toimub Tallinna linnas ja see ei kajasta mitte mingil juhul proportsioone elanike jaotuses, ehk siis paljud Eestimaa elanikud peaks justkui olema sunnitud seda Tallinna kehtestatud müügimaksu kinni maksma. See ei ole regionaalpoliitiliselt õige," ütles Ansip.

"Tallinn on Eesti üks rikkamaid kohalikke omavalitsusi ja panna nüüd vaesematest Eesti regioonidest inimesed maksma Tallinnale müügimaksu, selleks, et Tallinn saaks teha oma suurepärast Tallinna televisiooni või mingit muud, mädanenud kartulite või puuhalgude propagandat, minu meelest ei ole õige. Ehk ma oleksin väga tänulik, kui seadusandja 1. jaanuarist 2011 keelaks ära taolise müügimaksu korjamise, võtaks seadusest võimaluse kohalikul omavalitsusel kasseerida siis müügimaksu või ka paadimaksu," ütles ta, lisades, et Eestis on müügimaks kehtestatud veel Harkus ja Maardus.