Skeem oli järgmine: perekond Lepaga seotud juriidiline keha taotles KIK-ilt raha keskkonnateemalise telesaate tegemiseks ja pidi projekti elluviimiseks korraldama hankeid. KIK-iga ajas asju ja korraldas hanke Toomas ja Hannula Lepa volitatud esindaja Lea Kraavi. Selle tulemusel tuli võitjaks tema abikaasa Valter Kraavi firma KVA Telecom, vahendab ERRi uudisteportaal.

Hanke võit saavutati nii, et Toomas Lepa MTÜ Loodusetark korraldas Lea Kraavi isikus hanke TV3 eetrisse jõudnud viktoriini tehniliseks teenindamiseks, kuhu laekus pakkumine firmadelt G-Sound OÜ, mille taga on sage Lepa saadete helirežissöör Agu Rohtla, M&M ITeeVee OÜ, mille taga on Lepa saateid tihti monteeriv Margus Vettik, ja Valter Kraavi juhitud KVA Telecom. Seega olid kõik hankel konkureerinud isikud Lepaga seotud ja tegid pisut kallimaid pakkumisi kui KVA Telecom, kes hanke võitis.

KVA Telecom võitis kokku neli hanget ja pidi asuma tootma mitmeid teleprojekte. Näiteks sai firma ülesanded vastutada tehnilise tootmise eest ETV eetrisse jõudnud televiktoriinil “Loodusetark”. Hanke summaks oli 32 240 eurot. Kui oli aeg tasuda arveid saate tarbeks renditud ERR-i stuudio eest, siis neid ei küsitud hanke võitnud KVA Telecomile ega projekti vedanud MTÜ-le, vaid taas firmale Videomeedia. Raamatupidajatele õigustas Lepp oma palvet sellega, et MTÜ arvel polevat raha. Seega sai Lepp projekti jaoks KIK-ilt raha, mille suunas läbi oma tuttavatele kuuluvate firmade allhanke korras enda firmale.

Lepp ise sellises seotuses midagi halba ei näinud. „Mispärast ebaaus siis on, kui inimesed teevad tööd ja teevad pakkumisi? Mis seal ebaausat on?“ pareeris Lepp. „Mis vahet seal on, kellele see kuulub või oled sa abikaasa, õde või vend? See mingit tähtsust ei oma. No kui ta ütles, et ta tahab osaleda, siis ma võisin talle öelda, et võta osa. Kas see on keelatud?“

„Pigem võib olla tegemist huvide konfliktiga ja fiktiivsete pakkumistega,“ möönis KIK-i juht Veiko Kaufmann. „Kuna tegemist on ikkagi avaliku rahaga, siis meie jaoks on väga oluline, et see raha ka avatud konkurentsile oleks avatud ja selle raha kasutus oleks läbipaistev. Selletõttu on meil rahastamise tingimustes sees nõue, et alates 10 000 eurost tuleb hankida teenuseid ja töid avatud eelmenetluse kaudu,“ selgitas Kaufmann.

„Viime läbi sisejuurdluse, et aru saada, kas on tegemist huvide konfliktiga või mitte. Esialgsetel andmetel tundub, et on. Me peame nüüd kontrollima, kas tegemist on pahatahtlikuga; kas keegi läbi selle on jäänud ilma tööst või läbi selle on ka vahendeid väärkasutatud. See sisejuurdlus peab selle välja selgitama,“ lubas KIK-i juht.

Tegelikult eraldas KIK perekond Lepale raha ka viiendat korda, kuid projektile tõmmati viimasel hetkel pidurit, sest projekti kulud ei olnud läbipaistvad ja kontrollitavad.

Politsei on KIK-i rahataotluste ja hangete asjaoludest teadlik ning kontrollib asjaolusid.