Samas ei tea paljud patsientidest, milleks ravim tegelikult mõeldud on ning seda väidavad ka sellega ravitud ja peaaegu täielikult silmanägemise kaotanud Raigo Kukk (38) ja Vaike Uukkivi (79), vahendavad ERR Uudised ETV saadet “Pealtnägija”.

Nii Kukk kui eakas Uukkivi on saatusekaaslased, sest 2007. aasta suvel olid mõlemad sellises seisus, et arstid soovitasid neile viimase võimalusena otse silma sisse süstitavat Avastini.

Keskhaigla silmakliiniku juhataja Artur Kleti sõnul on Avastin maailmas laialt kasutatav viimase lootuse ravim, mida võib pidada lausa revolutsiooniliseks. “Sellepärast teda tõepoolest nimetatakse tõesti revolutsiooniks, praegu nende haigete jaoks, kes olid aastate eest täiesti lootusetus seisundis,” märkis Klett.

Eesti Patsientide Esindusühingu infojuht Anne Veskimeister ütles, et sel kevadel alustasid nad Kuke avalduse alusel juhtumi uurimist ning avastasid jahmatusega, et paljukiidetud Avastin pole üldse silmaravim, vaid hoopis keha alumise osa jaoks.

“Tõepoolest Avastin kuulub nii nimetatud off-label preparaatide hulka, mis tähendab, et ta ei kuulu nn üldtunnustatud meetodite hulka,” ütles Klett.