Tautsid on avalikkusele väga tuntud. Toomas Tauts oli Res Publica asutajaliige, erakonna juhtpoliitik ja fraktsiooni esimees Tallinna linnavolikogus. Nüüd aga, aktiivsest poliitikast tagasi tõmbununa, ajab Tauts juba aastaid äri, vahendas saade "Pealtnägija".

Kristina Tauts tuli aga avalikkuse ette AIDS-i ennetajana ja töötas ennem ka mitmes tervishoiuasutuses juhtival kohal. Ta kuulus aastaid IRLi volikogusse ning oli ka Kristiine piirkonna esimees. Kolm aastat tagasi nimetati Toomas Tauts Eesti Energia nõukogu liikmeks ja Kristina Tauts Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse nõukogusse.

Täna on nad aga paraku segatud afääri, milles neid süüdistatakse narkoraviks mõeldud raha väljapetmises.

Asi algas sellest, kui 2010. aasta juulis korraldas Tervise Arengu Instituut (TAI) hanke, et hakata osutama ööpäevaringset rehabilitatsiooniteenust sõltlastele. Kuna Kristina Tauts oli ennemalt tuntud AIDSi vastu võitleja ja olnud TAI juht, siis ei tulnud see üllatusena, et talle kuuluv osaühing Comenius osutus hankel edukaks.

Lepiti kokku, et narkomaanidele tagatakse kõrgharidusega psühhiaater, psühholoog ja sotsiaaltöötaja ning 30 voodiga asutus pidi hakkama tegutsema Ida-Tallinna haigla Järve hooldushaigla tiivas.

TAI nakkushaiguste ja narkomaania ennetamise osakonna juhataja Aljona Kurbatova sõnul ilmes aga 2011. aasta aprilli lõpus, et teenuse osutamine on millegipärast peatatud. Samas oli aga firma esitanud endiselt aruandeid täie hooga ja TAI maksis selle alusel üle 57 000 euro, aga keegi kohapeal kontrollimas ei käinud, kas eksnarkomaane ikka ravitakse. 

Esimest korda mindigi alles augusti lõpus vaatama ja siis selgus, et nimetatud majas ei olnud keegi sellisest teenusest isegi mitte kuulnud. Samuti ei olnud seal Järvel asuvas haiglas ühtegi fimra töötajat.

Kristina Tauts Comeniuse esindajana püüdis TAI-d siiski veenda, et on osutanud teenust hoopis ühes eramajas aadressil Tüve 49. Tõestuseks tõi ta üürilepingu, kuid kui TAI küsitles iseseisvalt naabreid, siis selgus, et hoones ei ole kolm aastat mingit tegevust toimunud.

"Pealtnägija" kaevas aga edasi ning jõudis huvitavatele järeldustele. Nimelt läbi keerulise ahelda selgus, et selle Tüve 49 omanikud on muuhulgas näiteks transpordiärimees Toivo Kuldkepp ja apteegiärimees Tarmo Laanetu ning samuti IRLiga tihedalt seotud ärinaine Cinzia Siig ja Res Publica kunagine peasekretär Tõnis Kons ning ka Toomas Tauts ise. Sama seltskond on ka varsemalt avalikkusele oma tegemistega huvi pakkunud.

2012. aasta alguses andis TAI asja kohtusse ja politseisse. Kohus tegi otsuse, et firma Comenius ei tegutsenud Järve haiglas ega ka Tüve tänava majas, aga ei saa ka välistada, et töö toimus nn apteegimajas. Seetõttu määrati, et Kristina Tautsi firma peab TAI küsitud 57 000 eurost tagasi maksma vaid 23 000 eurot. See maksti ka ära.

TAI ametnikud kahtlustavad ikkagi aga ekskolleegi, et ta ei teinud üldse narkomaanide taastusravi. Kahtlane oli ka see, et kuidagi pärast tsiviilprotsessi leiti tunnistaja, kes rääkis, et üritas kliente saata pidevalt ja käis apteegihoones ka kohal, kuid see oli tühi.

Kui "Pealtnägija" Toomas Tautsi telefoni teel kätte sai, jättis mees aga mulje, et ei tea asjast midagi ja ajast segast. Ta süüdistas isegi TAI-d ennast kriminaalsuses.

Pärast esimest kõnet ei vastanud Toomas ega Kristina Tauts 12 päeva jooksul ühelegi helistamisele, SMS-ile, kõnepostile ega e-kirjale. Ühendust püüti saada ka äripartnerite ja isegi IRL-i pressiesindaja kaudu, kuid lõpuks võõralt numbrilt helistades lõppes kõne lihtsalt katkestamisega.