"Kas see on siis pärisorjuse aeg, et keegi võttis laenu ja meie maksame?" küsis 67-aastane Viive. "Kogu see kupatus oli üsna šokk jah," tunnistas laulja Lauri Liiv ETV saatele „Pealtnägija“.

Kuigi laen on kogu maja ühine, nõuab pank 33 korteri laenu tagasi ainult kolmelt inimeselt, vahendavad ERR Uudised.

Pank peab neid vastutavaks sellepärast, et nad valiti maja nõukogu liikmeteks. Kuna tegemist ei ole ühistuga, vaid ühisusega, siis võib nõude pöörata ükskõik kelle vastu ja pärast on juba tema mure, kuidas ta laenu teiste käest kätte saab.

Kõik algas 2007. aasta kevadel, kui toimus Pärnu mnt 133 maja üldkoosolek. Seal arutati, et maja vajab putitamist ja tol ajal ühisust esindanud Brem Kinnisvarahooldus sõlmis ka laenulepingu.

Protokolli järgi oli 32 korteriomanikus kohal 17, ühe majaelaniku kinnitusel aga ainult 13 omanikku ning allkirjad koguti hiljem.

Kohtus käibki vaidlus selle üle, kuidas osa allkirju otsusele hiljem alla sai. Kui algselt küsiti allkirju, kas korteriomanik on nõus, et majas tehakse remonttöid, siis hiljem väideti, et see oli laenu võtmiseks. Liivi sõnul ei olnud laenust tol hetkel juttu. Kaasiku sõnul see fiktiivne laen.

Pärast hämara laenuafääri ilmsikstulekut vahetasid majaelanikud hooldusfirmat. Lisaks avastati pärast sõltumatu ekspertiisi tellimist, et Brem Kinnisvara juht oli turuhinnast oluliselt kõrgemalt ja halvasti tehtud remonttööd tellinud oma poja firmalt. Ühisus sai sealt hinnanguliselt kahju umbes poole miljoni krooni ulatuses.

Kolm võlgniku jätkavad oma nüansirikast võitlust Harju maakohtus. Kohtus on muuhulgas tellitud allkirjaekspertiis.