ETV saate "Pealtnägija" tegijad kirjutasid Facebookis, et seoses õpetaja surmaga lõppenud tulistamisega Viljandis saabus toimetusse vihjeid mitmest hiljuti õppeasutuses toimunud relvaga seotud intsidendist.

Üks neist toimus Tallinna Õismäe Gümnaasiumis.

Kooli direktori Kaja Toomsalu kinnitusel oli tegu ehtsat relva menutava mängupüstoliga, mille tõi eelmise veerandi viimasel päeval kooli 10. klassi õpilane.

Vaatamata sellele, et tegu oli mängupüstoliga, teavitas direktor kohe politseid ja kutsus kooli noormehe vanemad.

Politsei saabus 30 minutit pärast väljakutset ja tuvastas, et tegu oli mängupüstoliga, mida saab vabalt osta poest. Protokolli ei koostatud ja fikseeriti ainult relvamulaaži omaniku nimi. Mängupüstol jäeti isale ja poissi karistati direktori käskkirjaga.

Kuna sündmus leidis aset veerandi viimasel koolipäeval, olid põhikooli lapsed koos õpetajatega õppekäigul ja majas viibisid ainult gümnaasiumiõpilased.

Lääne-Harju politseijaoskonna juht Veiko Randlaine meenutas, et 17. oktoobri ennelõunal helistas Õismäe kooli direktor piirkonnapolitseinikule ja andis teada, et ühelt õpilaselt on ära võetud mängupüstol ning palus tulla ja anda sellele oma hinnangu.

Randlaine sõnul läks kooli piirkonnapolitseinik koos noorsoopolitseinikuga, samuti kutsus kool kohale poisi isa.

"Kohapeal selgus, et üks õpilastest, 17-aastane poiss, oli kooli kaasa toonud plastkuulikesi tulistava airsoft mängupüstoli," rääkis Randlaine. "Poiss oli püstoli kooli kaasa võtnud vaatamata isa keelule, nimelt oli tal plaanis kohe pärast kooli minna treeningule. Poiss ei võtnud koolis relva kotist välja, kuid seda siiski märkasid mõned kaasõpilased, kes andsid sellest õpetajale teada."

Politseinik vestles isa ja pojaga, samuti instrueeriti veelkord õpetajaid ja kooli juhtkonda, kuidas sellelaadsete juhtumite puhul käituda. "Kõige olulisem oli tuletada meelde, et kiiret reageerimist vajavate juhtumite korral tuleb helistada hädaabinumbril 112, noorsoopolitseinikult saab kool abi jooksvate küsimuste ja püsivamate probleemide puhul," tuletas Randlaine meelde.

Politseiniku sõnul käitusid kaasõpilased ja kool õigesti, andes sellisest juhtumist teada, sest parem on karta kui kahetseda.

"Õpetajatele või politseile tuleks kindlasti teada anda, kui kaasõpilased on kooli kaasa võtnud relvamakette, nuge, muid külmrelvi või esemeid, millega kaasõpilasi kas ähvardatakse või võidakse vigastada," rääkis Randlaine. "Samuti tuleks kas õpetajale või veebikonstaablile anda teada tuttavast, kes on sotsiaalmeedia kaudu hakanud jagama postitusi, pilte ja videoid vägivallast või relvadest."