Kui pered umbes kaheksa aastat tagasi Salu tee kolme majja kolisid, olid nende majad esimeste hulgas, mis sinna põllule rajati. Umbes 100-ruutmeetrised kodud maksid toona üle kahe miljoni krooni, vahendas saade "Pealtnägija".

Tagantjärele saatuslikuks sai aga detail, et ehitus- ja kasutusloa järgi on kõigi kolme hoone puhul tegu tegelikult ametlikult ühepereelamuga.

Kuigi Rae vallavanema Mart Võrklaeva sõnul oleks inimestele pidanud häirekella lööma see, kuidas on võimalik elada ühepereelamus mitme perega, siis perede enda sõnul tundus toona kõik korrektne. Nii näiteks andsid pangad toona rahulikult nendesamade majade ostuks laenu, kuid nüüd nad uutele ostjatele keelduvad seda tegemast.

Valla planeeringu järgi tohtis nimelt Salu teele rajada kolm ühepereelamut. Kuid, haistes ilmselt suuremat kasumit, tegi arendaja need osadeks. Küsimus aga on nüüd, et kuidas valla järelevalve sellest aru ei saanud ja majadele 2007. aasta kevadel kasutusloa andis.

Erinevaid planeeringuid võrreldes oli selgelt näha, et kui vallale esitatud dokumentides asus suures, väidetavalt siis vaid ühepereeramus sigarituba ja saun jne, siis tegelikult tulid sinna hoopis erinevad magamistoad ja muud eluks vajalikud ruumid.

Samuti tuli vanadest dokumentidest välja, et ühe eramu tarbeks oli millegipärast skeemides kirjas mitu gaasikatelt.

Kuigi need ja teisedki märgid oleks pidanud lööma ehitusjärelvalvel lambi nö põlema, siis Rae vallavanema sõnul ei saanud ametnik aga sohist aru, sest andis kasutusloa välja heauskselt veel siis, kui hooned olid viimistlemata karbid ja midagi polnud aru saada.

"Kui inimene on valla ehitusspetsialist, siis muuhulgas - ma ei ole lugenud tema juhendit läbi - ma eeldan, et seal on kirjas midagi sellist, et inimene peab reaalselt veenduma selle objekti projektile vastavuses. Ja kui ta on andnud oma "jah" sõna, et kõik on hästi ja korrektne, siis variant üks - ta ei ole üldse viitsinud oma kontorist välja minna, variant kaks - ta on motiveeritud oma silma kinni pigistama," arvas üks elanik, kes ka ise ehitusspetsialistina nüüd töötab.

Asja teeb aga kurvaks ka see, et nii politsei kui ka vald ütlevad, et midagi tagantjärele teha ei saa.

Nimelt vallavanema Mart Võrklaeva sõnutsi avaks tagantjärele tegutsemine nn Pandora laeka.

"Teatud juhtudel võivad need olla tehtud teadmatusest, aga täna on ka neid juhtumeid laual, kus teadlikult ehitatakse ühepereelamu nime all paarismaja, proovitakse see maja iga hinna eest valmis ehitada," rääkis vallavanem.

Võrklaeva sõnul teab juhtumeid, kus inimesed on samuti samaväärse loomingulise kinnisvaraarenduse reha otsa astunud. ""Turg on sellist kinnisvara täis," nentis Võrklaev ja tõdes, et ka paljud maaklerid panevad endiselt sellised arendusi müüki.