Karin Alliksaare ja Merko endise juhatuse liikme Tõnu Kortsu tutvus algas töösuhetest tulenevalt juba 2004. aasta suvel, kui naine oli Pärnus Vestman Kinnisvara regiooni juhi kohusetäitja. Kaks aastat hiljem abielluti ning peres hakkasid elama ka eelnevatest kooseludest tulnud lapsed.

Karin tuli töölt ära, kuid abikaasad jätkasid ühiselt kinnisvara arendamist, kuna Karin tundis turgu ja Tõnu oli projektijuhiks ning investoriks.

Kõik see ilus elu sai lõpuks aga otsa, kui kapo esitas 2008. aasta lõpus teiste seas ka Tõnu Kortsule kahtlustuse abilinnapea nõunikule pistise andmises. Tegemist oli kurikuulsa Ivo Parbuse kaasusega, milles Korts mõisteti lõpuks süüdi Parbusele pistise andmises.

Asutati ühised firmad

Kuigi Korts oli aastaid uurimise all, mindi oma äridega siiski edasi. Nii asutatigi koos firmad September Invest ja Coerente. Kui viimane neist tegeles kinnisvarainvesteeringute ja projektijuhtimisega ning sellel oli olemas kindel ametlik juht ehk Tõnu, siis investeerimiseks loodud September Invest oli sisuliselt varifirma, mille varjamiseks kasutati advokaat Maidu Kaasiku teeneid.

"Teisisõnu, Maidu Kaasik on paberites selle firma omanik, aga omakorda tal on tegelikult kliendileping Tõnu Kortsuga, kes siis ütleb, mida teha," rääkis Alliksaar, kuigi nii Korts kui ka Kaasik lükkasid need väited ümber.

Igatahes, äri hakkas minema hästi, kuigi samal ajal kohtuprotsessil tõmbus köis Kortsu kaela ümber üha rohkem koomale.

Muuhulgas leidis kohtuistungil aset ka pikantne seik, kus Tõnu Korts tuli lagedale üllatava alibiga ja väitis, et 40 000 krooni ulatuses kinkekaarte andis ta Parbusele selle eest, et nõunik aitas klaarida tema eraelulisi suhteid. Jahmatav on aga, et abikaasa Karin toetas kohtus alibit. "Seal on omajagu palju valet, omajagu palju tõtt," tõdes Alliksaar nüüd.

Kuigi naine ei tahtnud seda pikemalt kommenteerida, lisas ta, et tegi kõike pere nimel. Samas fakt on, et kohtus tehti see versioon pihuks ja põrmuks ning vale oli nii isegi nahaalne, et kohtunik Merle Parts pani kõik need mahlakad detailid ka oma otsusesse ka kirja.

30. märtsil 2012 tuli aga süüdimõistev otsus ja Korts viidi koos teiste süüdismõistetutega otse kohtusaalist vanglasse, kus ta pidi veetma viis kuud. See tähendas aga, et Karin pidi võtma üle firma Coerente juhtimise.

Naine rääkis, kuidas ta mehe vangisviibimise perioodil ärkas üles hommikul kell 6, sõitis Pärnusse, kus tegeles Port Arturi kaubamaja ehitusega ja saabus koju alles hilisõhtul ning siis tegeles lastega. Teisisõnu hoidis naine firmat üksi sisuliselt üleval.

Kõik muutus järsku

Kui Tõnu vabanes ning 2014. aasta sügisel sündis perre ka ühine laps, tundus tulevik helge. "Ta oli nagu musterabikaasa," meenutas Alliksaar.

Siiski kaks nädalat pärast tütre sündi viis Tõnu naise notarisse, et muuta nende vahel juba 2011. aastal sõlmitud abieluvaralepingut – rohkem mehe kasuks. Karini sõnul tal kahtlusi ei tekkinud ning ta usaldas antud hetkel Tõnu Kortsu, sest ta enda sõnul oli armunud ja usaldas meest.

Korts väitis seda seika kommenteerides aga, et kuna kohtuprotsessi ajal muudeti lepingut rohkem naise kasuks, soovis ta seda olukorda nö tasakaalustada.

Igatahes läks lugu siit edasi kiiresti: neli päeva pärast abieluvaralepingu muutmist võttis Tõnu naise firma juhatusest maha ning mõned nädalad pärast neid muutusi lahkus mees kodust. Naise kaart pandi samuti kinni ja ligipääs kontodele blokeeriti. Selgus, et Tõnul oli Pärnus mõnda aega juba uus elukaaslane.

Hiljem selgus veel, et kui firma Coerente, mida Karin Tõnu vangisoleku ajal üleval hoidis, oli naise juhtimise all väärt ligi miljon eurot, siis viimaste andmete kohaselt on selle väärtus vaid paar tuhat eurot.

Samuti tegi naisele tuska seik, et kui Tõnu kolis kodunt toona välja novembri alguses, siis detsembrikuu jooksul oli juba kolme korterit kanditud tema sõbra firmasse Raneks Ehitus. Veelgi enam. Hiljem müüdi naise väitel ka veel väiksemaid kinnistuid ja isegi paari pulma-aastapäeval, 14 juuli 2015, kanditi kõik apartment-hotelli korterid Kortsu sõbra firmasse, September Investi.

Korts keeldus "Pealtnägijaga" kohtumast ja saatis oma kommentaarid kirjalikult. Mehe sõnul oli Karin ise saamahimuline ja kalkuleeriv ning kõik tema etteheited olevat laest võetud. "See, et talle meeldib mugav elu, on arusaadav. See, et täna selle elamises mind süüdistatakse, mitte," resümeerib Korts.

Selliseid juhtumeid palju

Saates tõdeti, et inimeste suhted lähevad ikka rappa ja elu on selline, ent asja teeb kuriooseks tõik, et advokaatide sõnul on igasugu nippidega vara peitmine eksabikaasa eest pigem norm kui erand.

"Ega perekond Korts ei ole siin oma niisuguste toimetamistega mingisugust jalgratast leiutanud või eeskujuks, pigem on see niisuguse mõndagi aega juba välja kujunenud tava ära kasutamine nüüd emma-kumma poolt," rääkis kuulus vandeadvokaat Maria Mägi.

Mägi tõdes, et tal on näiteks praegu töös viis lahutuslugu, kus vähemalt üks pool on skeemitanud. Nimedest saates ei räägitud, kuid tegu on väidetavalt mõnede riigi rikkamate kodanikega.

Mare Lust, üle 30-aastase staažiga advokaat, kes spetsialiseerunud just lahutusasjadele, rääkis saates, et tema diivanil lahistatakse sarnaseid lugusid nutta iga päev.

"Mees ütleb, et ära mine tööle, et ole kodus, mina sind pean ülal, aga nagu see moment tekib, et mehel tekib teine naine, pannakse kaardid kinni ja naised ei saa tihtipeale tööd," selgitas Lust.