Garantiikirjad olid erakonna sisekriisi vallandanud katlüsaator, mis võib omakorda viia Savisaare kukkumiseni.

Kui loo üks peategelane Edgar Savisaar on ajaloo silmapaistvamaid poliitikuid, siis teine on üldusele vähem tuntud. Paavo Pettai ideed olid pöörased, aga toimisid. Tema suurimaks kliendiks oli Keskerakond ja just tema oli see, kes surus Savisaare poksikinnastesse, soovitas alla võtta ja korraldas K-kohukese kampaania.

Keskerakonda teenindas pikalt reklaamiagentuur Idea. 2009. aastal läks firma lõhki ja Pettai jätkas koostööd Keskerakonnaga OÜ Midfieldi sildi all. Erakonnast kujunes sisuliselt tema ainus klient.

Suurimad erakondade kulutused on seotud valimistega ning avalikult räägitakse miljonitest eurodest. Paljud rahastajad ei soovi end avalikult erakonnaga siduda ning kiusatus skeemitada on suur.

Ühe näitena meenutas "Pealtnägija" juhtumit Tartu eramajaga, mille Keskerakond müüs Pettaile 250 000 euroga, kuigi maja turuväärtus oli kordades väiksem. Toona peaminister olnud Andrus Ansip julges kahtlustada rahapesu ning varjatud rahastamist.

2014. aasta lõpus on erakonna rahaseis ülikriitiline. Pooleteise aasta seas kolmed valimised: kohalikud, europarlamendi ja riigikogu. Savisaare tervis muutub aga kehvemaks.

Ühel hetkel allkirjastab toonane erakonna peasekretär Priit advokaadibüroo Lextal ruumides kaks garantiikirja, mille kogusumma on 730 000 eurot. Avalikkus on näinud ühte, mille väärtus on 460 000 eurot.

Garantiikirjade allkirjastamise kuupäevaks märgitakse 2. detsember 2014.

Erakondade rahastamise järelevalvekomisjoni esimees Ardo Ojasalu sõnul peab selliste garantiikirjade sõlmija olema nõrgamõistuslik. Samas tõdeb ta, et Toobal seda tema arvates ei ole ning tal on siseveendumus, et erakonna juhatuses oli veel inimesi, kes garantiikirjadest teadsid.

Valimistel 2015. aasta kevadel läheb Keskerakonnal kesiselt, aga veel suurem šokk on, kui Savisaar langeb koomasse ja ta jalg amputeeritakse.

Mõni nädal tagasi valimispeol osalenud Pettai muretseb võlgade pärast ning saadab advokaat Üllar Talviste Kadri Simsoni jutule.

Simson möönab, et ta vestles Talvistega, kuid kinnitab, et konkreetselt garantiikirjadest toona ei räägitud ja jutuks olid teised küsimused.

Savisaar toibub, kuid septembris 2015 tabab teda uus tagasilöök, kui kapo esitab talle altkäemaksu võtmises kahtlustuse ja otsib läbi kodu ja kontori. Muuhulgas on kahtlustuse hulgas ka episood, kus ärimees Hillar Teder andis Savisaare altkäemaksu, nii et see vormistati 250 000-eurose laenuna Paavo Pettai firmale.

Priit Toobal lahkub käesoleva aasta mais peasekretäri kohalt ja tema ameti võtab üle Oudekki Loone. Juulis tulevad senise versiooni kohaselt garantiikirjad avalikuks, kui erakonna kontorisse tuleb OÜ Midfield tähitud kiri, milles ähvardatakse garantiikirjad käiku lasta. Loone sõnul palus Savisaar tal augusti alguses uurida, kas garantiikirjad eksisteerivad ja need võimalusel tagasi võtta.

Loone kinnitas, et "Keskerakonnale ühtegi nõuet ei tulnud kolmandatelt osapooltelt. "Seetõttu võtsingi seda asja küllalt rahulikult." Erakond ei eita, et Midfieldi ees on võlad, aga mitte selles suurusjärgus. Maksmata on üle 80 000 euro võlgu.

Toobalit ega Pettailt lisaselgitusi saada ei olnud võimalik. "Olen selgitused erakonna juhatusele, kes neid palus, andnud. Vastanud kõikidele küsimustele. Kuna ma ei ole avaliku elu tegelane, siis ei pea vajalikuks ega õigeks erakonna teemadel meedias rääkida," ütles Toobal.

Praegune erakonna peasekretär Jaak Aab kinnitas, et Toobal ei rääkinud konkreetsetest põhjustest, miks ta garantiikirjadele alla kirjutas.

Pettaid esindav advokaat Üllar Talviste ja arbitraažis esindav Raiko Lipstok kinnitavad "Pealtnägijale", et garantiikirjad pole bluff – on olemas reaalsed nõuded kolmandatelt isikutelt garantiikirjade täies ulatuses.

Advokaatide sõnul ei peagi need kohustused olema seotud otseselt erakonnaga. "Tegemist on võlausaldajale mugava ja võlgnikule mitte väga palju vaidlemisruumi jätva tagatisega," ütles Talviste. Lipstok lisas, et asja ajakirjanduses kommenteerides on Keskerakond rikkunud konfidentsiaalsuskohustust ja lisaks avaldanud infot, mis ei vasta tõele.

13. septembril annab Pettati võlakirjade asja arbitraažikohtusse. "Viimases hädas teeb Keskerakond avalduse Midfieldile, milles seisab, et Toobal tegi erakonna huvidega vastuolus tehingu ja kohustuste rikkumine oli nii ilmne, et see pidi olema ilmne ka teisele osapoolele. Garantiikirjade tühistamise avaldusel seisavad Edgar Savisaare ja Priit Toobali allkirjad.

22. septembril uurivad ajakirjanikud pressikonverentsil otse Savisaarelt, mis ajast ta garantiikirjadest teadlik oli. Savisaar vastab, et tema sai nendest teada suvel.

Savisaare vastased võtavad garantiikirjadele tuginedes kolm päeva pärast pressikonverentsi, 25. septembril erakonna peakorteri üle ja senine peasekretär Loone saab asemel saab peasekretäri kohusetäitjaks Jaak Aab, kelle põhiülesanne on bardakis pilt ette saada. "Kui ka kõige halvem stsenaarium tuleb, ma kinnitan kõigile, et erakond on maksevõimeline. Vara väärtus ületab mitmekordselt hüpoteegi väärtuse," rahustab Aab.

Kes iganes garantiikirja koostas, oli nutikas, sest arbitraažikohus on kiire ja täiesti konfidentsiaalne.

"Pealtnägija" andmetel on arbitraažimaks - 22 000 eurot - makstud ja selle maksis Paavo Pettai ettevõtte OÜ Midfield.

"Pealtnägija" palus Savisaarelt korduvalt intervjuud, mis jäi aga saamata. Keskerakonna esimees tegi aga "Pealntägija kohta Facebooki postituse, millest selgub, et ta oli garantiikirjadest teadliks juba eelmisel aastal. "Tegelikult mina nägin neid garantiikirju esimest korda suvel, kui advokaat Talviste mulle neid Poskasse näha tõi. Ütlesin, et selline kiri on jama, ei süvenenud sellesse ja panin need sahtlisse hoiule. Lubasin, et kui mul on aega, siis vaatan selle üle. Sinna see kiri jäi kuni KAPO külaskäiguni. Varem ei olnud ma seda kirja näinud."

Juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus kinnitas samuti, et üks 270 000-eurone garantiikiri leiti Poska tänavalt 2015. aasta septembris.