Tallinnas elav üksikema Anzela sai eelmise aasta detsembris kummalise e-kirja, mis teatas, et e-toimiku keskkonnas ootab teda ees kohtukutse, millele pääseb ligi vaid ID-kaardiga, vahendas "Pealtnägija".

Kuna naisel ID-kaardi lugejat polnud, siis oli ta sunnitud selle endale soetama. Teda ootas aga ees suur šokk, sest tuli välja, et tema, 6-aastase tütre ema olevat pannud toime kelmuse ja relvastatud röövi.

Nimelt oli esitatud süüdistused kahes kuriteos ja teda ootavat ees kohtuprotsess, mille järel ähvardab teda vanglasse minek.

Kurioosne oli veel asja juures see, et detaile seal toimikus kirjas ei olnud, vaid lihtne tekst selle kohta, et naist oodatakse kohtusse teatud päeval ja kellaajal.

Naine vaagis peas mitmeid versioone ja pidas seda muuhulgas isegi naljaks. Samas kogu see asi näris teda niiväga, et ta suundus päev pärast kohtukutse saamist isegi haigla erakorralise meditsiini osakonda, kus tal mõõdeti kõrge vererõhk ning ta saadeti apteeki.

Lõpuks võttis naine julguse kokku ja läks politseisse. See oli kolm päeva pärast teate saamist. Alguses ei võetud teda jutule ja saadeti tagasi kohtusse. Naine ei jätnud aga jonni ja läks nädal aeega pärast esimest katset uuesti politseisse. See kandis vilja ja paari päeva tuli kiri maili peale, milles vabandati.

"E-toimik vabandas. Koolituse käigus on läbi läinud õppematerjal," ütles Anzela nõutult.

Noorest emast oli saanud kelm ja relvastatud röövel asjaolude väga õnnetu kokkulangemise tõttu, sest Anzelani oli jõudnud e-toimiku keskkonnast test-kohtukutse. Kuna lugu oli absurnde, siis tuli nõuda vastuseid.

Registrite ja infosüsteemide keskuse direktor Mehis Sihvart ütles, et päeval, mil Anzela postkasti potsatas kohtukutse, õpetati e-toimiku keskkonna kasutamist kohtu istungisekretäridele.

Sihvart selgitas, et mullu vahetati välja kogu kohtute infosüsteem ja selle raames loodi ka vajalikud koolituskeskkonnad, testkeskkonnad, et saaks kontrollida andmete üle viimise korrektsust, ning õpetada kasutajatele uut funktsionaalsust.

Sihvarti sõnul valmistati nimelt koolituse jaoks sisuliselt ette andmed, mis saad avalike kohtuistungite andmete baasilt. Seega põhjus, miks Anzela absurditeatrisse sattus oli tema abielulahutus, mille kohus mõne aasta eest kinnitas. Seetõttu olidki tema andmed olemas ka avalikes kohtutoimikutes.

"See oli selgelt tehniline apsakas," tunnistas Sihvart.