Tallinna volikogu koguneb neljapäeval erakorralisele istungile, et valida endi seast liikmed valijakokku. Kümne aasta tagused reeglid lubavad Tallinnas ainuvõimu omaval Keskerakonnal jätta opositsioon ainsagi valijameheta, seda juhul, kui keskerakonnal õnnestub kolme rahvaliitlase abil võtta Tallinna valijameeste valimiste protseduurist “maksimum”, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Fraktsioon kujundab oma seisukoha enne volikogu istungit. Lähtume sellest, et valijad on meile andnud Tallinnas absoluutse enamuse,” lausus keskfraktsiooni esimees Elmar Sepp.

“Rahvaliidule on oluline, et kõik Tallinna valijamehed oleksid Arnold Rüütli toetajad. Pole määrava tähtsusega, kas nende seas on Erika Salumäe, Maimu Berg või Aivar Kuusmaa,” oli Rahvaliidu teabejuht Agu Uudelepp avameelsem.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Keit Pentuse sõnul oleks igati demokraatlik, kui opositsioon saaks osa kohti endale. “Loogiline oleks proportsionaalne esindatus. Aga kui vaadata Keskerakonna käitumist ja nende poliitilist kultuuri, siis oleks see ime. Meil tuleb imele loota,” märkis Pentus. Tema sõnul ei saa pärast n-ö KERA lepingut enam Rahvaliitu Tallinnas opositsiooni hulka arvata.

Uudelepa vastuväite kohaselt on demokraatia hoopis see, et valijad andsid Tallinnas võimu Keskerakonnale. “Antud loogikast lähtudes oleks kõik koalitsioonivalitsuste otsused ebademokraatlikud,” tõrjus ta süüdistusi.