Mediradixi tegevjuht Ralf Hjorth rääkis Päevalehele, et ka praegu viibib ettevõtte kaudu välismaal üle saja Eestist pärit arsti, hambaarsti ja meditsiiniõe. Ühinemine loob täiendava kasvu võimaluse. “Soome kõrval vaatame nüüd enam ka Iirimaa, Inglismaa ja Rootsi poole.”

Samal ajal loodetakse tema sõnul tulevikus toetada võrgustiku kaudu ka Eesti tervishoiusüsteemi ees ootava tööjõupuuduse osas. “Seda riikidest, kus on sarnane palgatase, ja arstidele, kellel huvi karjääri vastu.”

Praegu on liikumise suund siiski vastupidine ning ka Hjorth tunnistab, et tervishoiutöötajate palgavahe Soomes ja Eestis on enam kui kolmekordne.

Ettekujutuse meditsiinitöötajate huvist välisriikides praktiseerimise vastu annab tervishoiuameti kogutud statistika Eestist väljaminekuks vajalike dokumentide esitamise kohta. Ehkki nn migratsioonivalmidus ei tähenda veel kindlat lahkumist, väljastas tervishoiuamet ainuüksi selle aasta teises kvartalis vastavaid dokumente 40 korral. Võrreldes aastataguse ajaga on see arv küll mõnevõrra langenud.

Eesti arstide liidu peasekretäri Katrin Rehemaa sõnul ei ole lähiaastatel pensionile jäävate arstide arvu silmas pidades tööle asuvate noorte arstide hulk puudujäägi katmiseks piisav. “Vaja oleks teha nii, et Eesti arstid jääksid Eestisse.”

Rehemaa märgib, et ka praegu on paljudel arstidel töökoht nii Tallinnas kui ka Soomes. Kui praegu aitab arstide põuast üle saada ülekoormusega töötamine, siis töötunde lõputult juurde määrata ei ole võimalik.