„Uuel justiitsministril jätkub tegevust kuhjaga,“ ütles Varul Delfile.

Varuli sõnul on justiitsministeeriumi suureks probleemiks süsteemitu, hüplev ning oluliste kvaliteedipuudustega õigusloome. „Selles osas on vajalikud olulised muudatused, et taastada Eesti kui eduka õigusloomemaa maine,“ märkis advokaat.

Kõrged lõivud taksistavad õigusemõistmist

Varuli sõnul on õigusemõistmise ja põhiõiguste teostamise oluliseks takistuseks saanud viimastel aastatel ülemäärased riigilõivud.

„Siin tuleb ruttu midagi ette võtta, eellkõige muuta senist ministeeriumi suhtumist, et riigilõivudega tulebki kohtusüsteemi ülal pidada,“ leidis Varul.

Tippadvokaadi hinnangul on õiguse taotlemine kohtus muutunud viimastel aastatel väga vaevaliseks. „Kõigepealt tuleb maksta suur riigilõiv ning ka võidu korral tuleb oodata veel vähemalt aasta, enne kui kohus suudab selle kindlaks määrata, millised kohtukulud on õigus tagasi saada,“ kirjeldas ta olukorda.

Igapäevased asjad ei toimi

Varul leiab, et palju energiat on kulutatud selle peale, et selgeks saada, kuidas kohtuid peaks juhitama, igapäevased lihtsad asjad aga ei toimi või on valesti korraldatud.

„Uuel ministril on võimalus siin läbi viia kiire vigade parandus,“ ütles Varul. „Isiklikult ma Kristen Michalit ei tunne, kuid olen siiski kuulnud temast kui võimekast inimesest.“

Varul meenutas riigikohtu esimehe Märt Raski sõnu, kes rääkis hiljuti, et Kristen Michal oskab teisi kuulata, suudab säilitada ka keerulistes oludes rahuliku ja kaine meele ning oskab oma tahet ellu viia.

„Jääb loota, et see tahe tuleb juristkonnale ja Eesti õigussüsteemile kasuks,“ avaldas Varul.