Minister leidis, et loobuda tuleks töötutoetuse tõstmisest 65 eurolt 145-le, ja rääkis ka eriarsti visiiditasu tõusust 5 eurole ning haigla voodipäevatasu tõstmisest 1,6-lt 2,5 eurole.

See tähendab, et arstide palgatõusu maksaks osaliselt kinni patsient, kirjutab Pealinn.

"Meie sellega nõus ei ole," ütles arstide liidu peasekretär Katrin Rehemaa. "Hea tahte koostöökokkuleppes on ühe punktina kirjas, et patsientide omaosalus ei tõuse. Möödunud neljapäeval kokkuleppe arutelul küsisime, kuidas saab juba enne leppe allakirjutamist hakata seda rikkuma. Kui üht punkti ei kavatseta täita, kui usaldusväärsed on need teisedki? Nüüd pannakse omaosaluse tõus konteksti, et arstid streikisid ja nõudsid palka juurde, kuskilt on raha vaja. See ei ole aus poliitika.»

Patsientide esindusühingu infojuhi Anne Veskimeistri sõnul ei ole küsimus rahasummas, vaid põhimõttes. "Viis eurot visiidi eest ilmselt kedagi ei tapa. Ent kui mingisugustes väärtustes kokku lepitakse, siis peaks neid kokkuleppeid pidama."

Sotsiaalministeeriumil oli soov möödunud nädalal hea tahte koostöökokkuleppele alla kirjutada. Arstide liit, tervishoiutöötajate kutseliit ja patsientide esindusühing ei olnud aga nõus lepet sellisel kujul allkirjastama.

"Leppes on kirjas küll tegevused, aga ei ole näidatud finantseerimise kohti ning seda, kes iga tegevuse eest vastutab," märkis Rehemaa. "Meil ei ole mingit soovi kirjutada alla lihtsalt järjekordsele paberile, mis tegelikkuses midagi ei tähenda. Ei taha minna seda teed, et pärast saaks poliitikud öelda nagu tavaliselt: hea tahe oli, aga vahendeid nappis. Arstide streigi eesmärk oli tervishoidu paremaks muuta. Aga selleks on raha vaja."

Rehemaa sõnul oleks praegu õige aeg võtta maksimummääras kasutusele haigekassa jaotamata kasum.

"Kui väidetakse, et haigekassal ei ole raha, tõstame patsiendi omaosalust, siis tahaks vastu väita – haigekassal on jaotamata kasumit 136 miljonit eurot! Seaduse järgi võib sellest kasutusele võtta 30 protsenti, aga mitte rohkem kui 7 protsenti eelmise aasta tervishoiueelarvest. See tähendab, et võiksime haigekassa tulemist kasutada 39 miljonit, mida oleme ka korduvalt soovitanud teha. Selle asemel võetakse kasutusele 9 miljonit. Ma küsisin neljapäeval kokkuleppe arutlusel sajandat korda, miks seda ei kasutata seadusega lubatud maksimummahus? Sotsiaalministeeriumi asekantsler Ivi Normet vastas, et haigekassa jaotamata kasumit ei saa täies lubatud mahus kasutada, sest see peab hoidma riigieelarve tasakaalus."

Veskimeistri sõnul ei andnud arstide streik loodetud tulemust. "Kaine arvestus ja rahalugemine, mis praegu meditsiinis toimub, teeb väga murelikuks. Vahepeal oli sotsiaalministeeriumis 25 vaba töökohta, nüüd on neid täitma hakatud, kuid sotsiaalala spetsialistide asemel tuuakse sinna finantsiste. Igal pool käib asi kaine arvestuse järgi. Sama kehtib haigekassa juhi väljavahetamise kohta – ka sinna pandi majandusinimene."