Patsientide nõukoda peab ilmselgeks, et haiglavõrgu arengukava muudatuse tulemusena kiirabi väljakutsed sagenevad. Samuti tõuseb nende hinnangul tervishoiukorralduse muudatuse tagajärjel kiirabiautode logistilise asukoha parandamise ning arstidega komplekteeritud kiirabi brigaadide ja kiirabiautode arvu suurendamise vajadus.

Patsientide nõukoda on seisukohal, et analoogselt käesoleva aasta alguses EMO külastavanud patsientide arvu olulise kasvu üle kaasnenud põhjendamatule kriitikale patsiendi aadressil, ei tule tervishoiuteenuse osutajatel ning otsustajatel karta inimese haiglasse pöördumisel mitte üle, vaid alareageerimist.

"Reeglina ei lähe inimesed arsti juurde lihtsalt aja viitmise pärast," ütles patsientide nõukoja juhatuse liige Kaido Kolk. "Riigi ega tavakodaniku seisukohast ei saa olla midagi paremat, kui kiiresti mööduv terviseprobleem või õigeaegselt avastatud raske haigus. Kuidas on seda võimalik aga saavutada ilma vajalikke uuringuid teostamata, on ravikvaliteeti silmas pidades arusaamatu."

Nõukoda leiab, et 2013. märtsi alguses ajakirjanduses avaldatud Tallinna haiglate poolne kokkulepe esmase diagnoosi delegeerimisel tiraaziõele ei taga ravikvaliteeti ning ei võimalda vältida surma või püsiva tervisekahjustuse saabumist patsiendile.

"Leiame, et haiglate kokkuleppe tasandil ei saa kehtestada patsientidele osutatavale tervishoiuteenusele madalamaid kvaliteedi standardeid, kui on ette nähtud seadusandluses ning põhiseaduses," ütles Kolk.

Eesti patsientide nõukoda on seisukohal, et üheks EMO visiitide arvu plahvatusliku kasvu põhjuseks selle aasta alguses võisid olla ühelt poolt nii jõustunud seaduse muudatustega kaasnenud eriarsti juurdepääsu piirangute mõjude puudulik analüüs, kui üha kasvavad järjekorrad eriarstile.

"Igasuguste kärpimiste ja optimeerimistega tuleb olla ettevaatlik ning eelnevalt põhjalikult analüüsida ka nendega kaasnevaid reaalseid võimalikke muutusi ja tagajärgi nii tervishoiu korraldusele, kui patsientide tervisele tervikuna," ütles Kolk. "Vastasel korral võivad tervishoiusüsteemis tehtavad muudatused nii ravikindlustuse eelarvele, kui patsientidele kasu asemel hoopis kahju tuua."