Haiglate traumapunktid on üha enam üle koormatud, sinna pöördub palju patsiente, kes peaksid abi saama eelkõige perearstilt, kirjutab Pealinn.

“Tundub, nagu oleks põhjus väljaspool, sest 45% patsientidest tuleb valvetubadesse just päevasel, perearstide töö ajal, ja neist omakorda 85% on terviseprobleemi poolest perearsti patsientuur,” nentis lastehaigla juht Ann-Malle Riikjärv ja lisas, et lastehaigla traumapunktist käis möödunud aasta jooksul läbi 18 000 väikest patsienti. “Oleme suurendanud valvetoas personali, sest vahel peame vastu võtma 11 patsienti tunnis,” mainis haiglajuht.

“Mõni meie patsient on selline, kes ei peaks sel päeval minema isegi mitte perearsti vastuvõtule. See on vanemate õpitud abitus,” lisas lastehaigla arst Katrin Luts.

Haigekassa Harju osakonna direktor Ado Viik nentis, et olukord, kus perearsti patsient pöördub EMO-sse, on lisaks kõigele muule ka ekstra kulukas, sest riik maksab tema abistamise eest topelt.

“Umbes pooled lastehaigla patsientidest pole pöördunud õigele aadressile. Perearst saab nende ravi eest pearaha, aga patsient valib abisaamiseks teise koha,” kinnitas Viik. “Seetõttu maksab haigekassa sama teenuse eest kaks korda.”

Viik nägi võimalust, et need patsiendid, kes ei vaja vältimatut abi, tasuvad oma ravikulud EMO-s ise.

“Inimeste ootused arstiabile on väga suured, samas ei teata, millisel tasandil millist abi saab,” leidis Põhja-Eesti regionaalhaigla anestesioloogiakliiniku juht Andrus Remmelgas. “Aga kui inimene otsustab kergema haigestumisega tulla EMO-sse, siis peab ta meil arvestama kuni kolmetunnise ooteajaga, sest esmajärjekorras teenindatakse ägedaid haigeid.”

Samas nentis ka Remmelgas, et regionaalhaigla EMO-ski käib kõige kibedam töö päevasel ajal, kui esmatasandi arstiabi saab mujaltki kui traumapunktist.

“Inimene ei salli ei-vastuseid,” arvas Tallinna kiirabi juht Raul Adlas. “Ta tahab, et talle stetoskoop kohe külge pannakse, ükskõik kes ja kus seda teeb.”

Adlase sõnul jagunevad valvetubade patsiendid laias laastus kolme ossa. “Esimene rühm on paanikale altid väikelaste emad, teine seeniorkodanikud ja kolmas — kes ise kohale tulevad — edasijõudnud maksujõulised härrad.”

Hea lugeja, kui tihti sina erakorralist meditsiiniabi oled kasutanud? Kas eestlased pöörduvad liiga kergete probleemidega EMO-sse? Saada oma arvamuslugu meiliaadressile rahvahaal@delfi.ee või kasuta lehe vasakul servas olevat Rahva hääle vormi!