Riigikogu isamaaliidu fraktsiooni liikme Kadri Jäätma sõnul valib küll iga inimene ise oma tee, kuid inimväärseid tingimusi peab riik võimaldama kõigile ühiskonna liikmetele ning normaalne Euroopa riik ei saa üht osa oma elanikkonnast sellistes tingimustes hoida.

"Eelkõige hämmastas meid vangla kehv majanduslik seisukord - vanglahoone katus sajab läbi, osa on päris sisse langenud," ütles Jäätma BNS-ile. "Sügav kummardus vanglaametnikele, kes suudavad nii kehvades oludes oma igapäevatööd teha."

Lähinädalatel hakkab riigikogu ratifitseerima Põhjamaade Investeerimispangaga sõlmitud laenulepingut 200 miljoni kroonile, et ehitada Tartusse keskvangla asemele nüüdisaegne vangla.

"Ratifitseerimisotsus ei ole riigikogule rahva meelsust arvestades kerge, kuid pean seda hädavajalikuks ja pärast keskvanglas käiku olen kindel, et see laen tuleb võtta," ütles Jäätma.

Tartu vangla valmimise järel on plaanis amortiseerunud keskvangla sulgeda, kuid riigikogu ratifitseerimisotsuse ja uue vangla valmimise vahele jääb Jäätma sõnul 21 kuud.

Tartu eurovangla läheb maksma 365,7 miljonit krooni. Rahandusministeeriumi ettepaneku järgi tuleb ehituskuludeks arvestada 160 miljonit krooni 2001.-2003. aasta riigieelarvetes justiitsministeeriumi investeeringutes.

Justiitsministeeriumi pakutud keskvangla olukorraga tutvumise võimalust kasutasid neljapäeval üheksa riigikogu liiget: Mari-Ann Kelam, Ivar Tallo, Aimar Altosaar, Trivimi Velliste, Küllo Arjakas, Ingvar Pärnamäe, Kadri Jäätma, Liia Hänni ja Vambo Kaal.

Kadri Jäätma hinnangul tuleks nii kaua kui veel võimalik õpilasi keskvanglasse ekskursioonile viia. "Leian, et see oleks väga õpetlik, kuigi üks vangla ei peaks selline välja nägema."