Pool projekti teostamiseks vajalikust rahast tuleb riigieelarvest ning pool Euroopa Liidult. Aastatesse 2005-2007 planeeritud projekt “Kodakondsuseta isikute integratsiooni toetamine Eestis” kätkeb endas koolitusprogrammi ning teavituskampaaniat, kirjutab Põhjarannik.

Projekt keskendub inimeste senisest põhjalikumale ettevalmistamisele Eesti Vabariigi põhiseaduse ning kodakondsuse seaduse tundmise eksamiks.

Integratsiooni sihtasutuse avalike suhete juhi Hille Hinsbergi sõnul on senised keelefirmade korraldatud koolitused kodakondsuseksamiks liiga lühikesed. Pealegi, kuna küsimused on kogu aeg ühed ja samad ja ka vastused avalikustatud, siis võib need ka lihtsalt pähe õppida.

Teiseks plaanitakse infokampaaniat, näiteks otsepostituse toel. “Ülesanne on teavitada inimesi eritingimustest, näiteks sellest, kuidas taotleda kodakondsust beebile.”

Riigihanked kodakondsuseksamiks ettevalmistava koolitusprogrammi koostamiseks ning infokampaania läbiviimiseks toimuvad kevadel-suvel. Koolituse sihiks on umbes 10 000 inimese kaasa haaramine.

Integratsiooni Sihtasutuse protest

Integratsiooni Sihtasutuse avalike suhete juhataja Hille Hinsbergi sõnul ei vasta antud loo pealkiri “Passita mehed saavad kaheksa miljonit” uudise sisule, vaid väljendab toimetaja halvustavat suhtumist.

“Nagu uudise tekstist selgub, kasutatakse raha koolitusprogrammi koostamiseks ning 10 000 inimese teavitamiseks ja koolitamiseks. Seega kodakondsuseta isikud otsetoetust ei saa, nagu väidab pealkiri,” teatas HInsberg Delfile.

“Teine jäme viga on kodakondsuseta isikute nimetamine “passita meesteks”. Esiteks on neil isikuttõendav dokument, nn “hall pass” olemas; teiseks ei ole need isikud kõik mehed.”

Sihtasutus taunib toimetuse halba ajakirjandus-stiili, mis ei käsitle uudist neutraalse teatena.