Kolmapäeva õhtul koosistunud koalitsioonierakondade esimehed väljendasid Partsi sõnul vastastikku koostöötahet. “Nägin nii Reiljani kui ka Kallase poolt koostöötahet. See valitsus jääb,” sõnas Parts ajakirjanikele.

Haridus- ja teadusminister Toivo Maimets lisas, et kriisi valitsuse töös neljapäeval enam tunda polnud. “Valitsus oli täiesti töine.”

Peaministri sõnul kinnitasid partnerid, et koalitsiooniprogramm tasub edasi täitmist. “Palju on tehtud, ent palju on veel tegemata,” sõnas Parts. “Vale on öelda, et pole kuhugi edasi liikuda.”

Partnerid leppisid kokku, et kolmapäevaõhtuse kompromissleppe täpne sisu on esialgu vaid ende endi teada. Kokkulepe mahub Partsi sõnul kevadel sõlmitud koalitsioonileppe raamidesse. “Teatud kokkulepete osas on kompromisse, mis tähendab, et kõik peavad mingis osas järele andma,” sõnas ta. Kompromissid puudutavad peaministri sõnul esilekerkinud probleeme.

Res Publica ettepanek sisaldab 26-protsendilise tulumaksu alandamise tempo aeglustamist, kuid mitte loobumist eesmärgist viia see lõpuks 20 protsendini. Võimaliku kompromiss-skeemi järgi alaneks tuleval aastal tulumaks mitte algselt kavandatud 24, vaid 25 protsendini, järgneval kahel aastal kaks protsenti ja aastal 2007 veel ühe protsendi võrra.

Rahvaliit ja Reformierakond kaaluvad ettepanekuid laupäevani, seni kehtib valitsusrahu, mil võimuerakonnad käituvad koosmeelevalitsusena.

Laupäeval, mil koguneb Reformierakonna volikogu, ootab Parts partnerite arvamusi ja täiendusi, et otsustada, kas võimuliit saab jätkata.

Parts loodab, et erimeelsused on lahendatud ning töörahu on valitsus taastunud. “Tuleb anda aega, et emotsioonid jahtuksid.

Parts ei soovinud siiski ennustada, kas üksmeel kestab ettenähtud neli aastat. “Olen selles osas tagasihoidlikum. Loodan, et Rahvaliit mõistab, et poliitikas maksab ka sõna väga palju.”

Peaminister võtab toimunut kui head kogemust, millest õppida. “Mulle on ette heidetud, et ma ei oska inimestega suhelda. Ise ma nii ei arva,” sõnas Parts ja lisas, et on peamiselt lävinud valitsuse liikmetega. Ta lubas parema infoliikumise nimel rohkem suhelda ka Rahvaliidu fraktsiooni inimestega.