Majandusministeeriumis valmistati parvalaevaliikluse korraldamiseks peale 2016. aasta 1. oktoobrit ette lahendust, mille kohaselt riik kas ostab ära Leedo laevad või ehitab endale uued laevad ja korraldab laevade opereerimiseks konkursi. Partsi sõnul toetas seda üksmeelselt kogu eelmine valitsus, poolt olid nii peaminister Andrus Ansip kui rahandusminister Jürgen Ligi.

Täna arutab valitsuskabinet aga hoopis teist varianti, mille kohaselt kümneks aastaks korraldatakse konkurss laevade opereerimiseks, aga laevad ise ostetakse välja alles aastal 2026. Ainsana on Saaremaa ja Hiiumaa vaheliseks liikluseks sobivad parvlaevad Leedol. Kui 2006. aastal oli viimane katse konkurssi korraldada, oligi Leedo ainus pakkuja.

Leedo on Partsi sõnul kaks aastat peale surunud just seda diili, mida valitsus täna arutab. "Kui ajutine valitsus sellise pöörde teeb, siis tuleb õnnitleda tänaseid laevaomanikke ja kaasa tunda kõigile maksumaksjatele," kommenteeris Parts.

Leedo pakutud variandi kohaselt tekiks riigile lisakulu viis miljonit eurot aastas, kümne aasta peale siis 50 miljonit. Aastaks 2026 on riik laevaomanikule tehtud makstetega laevade ostuhinna juba tasunud ja ostab seejärel uuesti laevad välja, saadeks selleks ajaks juba tehniliselt vananenud laevad.

Partsi sõnul peab uus majandusminister Urve Palo selle otsuse vastuvõtmisel selle eest ka vastutama. "Ei saa sellist otsust vastu võtta ilma majandusministri toetuseta. Ega ministrid pole sanatooriumipatsiendid, ministril on isiklik vastutus, otsuseid võetakse konsensusega," ütles Parts.

Palo on varem korduvalt võtnud sõna selle poolt, et parvlaevad võiksid kuuluda riigile. Partsi sõnul tähendab olukord, kus ka Palo arvates on parvlaevade ASi Tallinna Sadam kaudu riigile ostmine mõistlik, aga ometi võetakse vastu teistsugune otsuse, et parvlaevade osas võeti Reformierakonna ja SDE koalitsioonilepingut sõlmides vastu mingi salajane kokkulepe. Koalitsioonilepingus on saarte praamiliikluse kohta vaid kaks üldist lauset.

"Oma sõna võiks öelda riigikontroll ja miks mitte ka kaitsepolitsei," arvas Parts uue valitsuse plaanist.